När vi blir våra egna värsta kritiker – och hur vi kan sluta med det!

Det är ganska vanligt att vi människor ibland är våra egna värsta fiender. Vi dissar oss själva, är för självkritiska och dömer oss hårdare än någon annan skulle göra. Jag, Eva Berlander på Svenska Imagoinstitutet, ser detta ofta i mitt arbete. Det är så lätt att falla in i den där negativa spiralen av självkritik, men varför gör vi det? Och kanske viktigare – hur kan vi bryta mönstret och börja se på oss själva med mer värme och acceptans?

Sex orsaker till att vi är för självkritiska:

1. Barndom och uppväxt
Många av oss har vuxit upp med höga förväntningar från föräldrar eller andra auktoritetsfigurer. Om vi inte nådde upp till dessa förväntningar, kunde vi få höra att vi inte var tillräckligt bra, vilket sätter spår i vår självbild. Dessa röster blir ofta vår inre kritiker.

2. Tidigare relationer
Våra interaktioner med andra människor, särskilt i viktiga relationer, kan ha en stor påverkan på hur vi ser på oss själva. Om vi har blivit kritiserade eller nedvärderade av partner, vänner, klasskamrater eller kollegor kan detta skapa en inre dialog av självkritik. Det är viktigt att förstå att dessa tidigare erfarenheter inte definierar vårt värde och att vi kan lära oss att bryta mönstret av att se oss själva genom andras negativa ögon.

3. Sociala jämförelser
I dagens samhälle är vi omgivna av sociala medier där det verkar som om alla andra lever perfekta liv. Vi jämför oss konstant med andra och känner ofta att vi inte når upp till deras nivå. Vi glömmer bort att vi bara ser en polerad version av andras liv, inte deras verkliga utmaningar.

4. Rädsla för att misslyckas
Rädsla för att misslyckas kan leda till överdriven självkritik. Vi tror att om vi dömer oss själva hårt innan andra gör det, kan vi skydda oss från smärta och besvikelse. Men i slutändan förstärker detta bara negativa tankemönster.

5. Perfektionism
För vissa av oss handlar självkritik om en strävan efter perfektion. Vi vill att allt vi gör ska vara felfritt, vilket naturligtvis är omöjligt. Perfektionismen blir en källa till ständig frustration och självdömande.

6. Tidigare misslyckanden
Våra tidigare erfarenheter kan forma hur vi ser på oss själva idag. Om vi har upplevt nederlag eller kritik tidigare, kan vi bära med oss en känsla av att vi alltid kommer att misslyckas, vilket förstärker självkritiken.

Hur vi kan hjälpa oss själva att släppa självkritiken:

1. Var medveten om dina tankar, känslor och beteenden
Det första steget för att hantera självkritik är att bli medveten om när det händer. Lär dig att se dig själv lite utifrån. Observera dina tankar, känslor och beteenden utan att döma dem. När du märker att du börjar vara hård mot dig själv, stanna upp och fråga: ”Är detta verkligen sant? Skulle jag säga samma sak till en vän?”

2. Träna på självmedkänsla
Självmedkänsla handlar om att behandla sig själv med samma omsorg och förståelse som du skulle visa någon annan. När du känner att självkritiken kryper fram, försök att i stället tala till dig själv på ett vänligt sätt. ”Jag gjorde mitt bästa, och det är tillräckligt bra.” Förstärk gärna medkänslan genom att fysiskt stryka dig ömt på kinden.

3. Omformulera dina tankar
Om du märker att du tänker något negativt om dig själv, försök omformulera det på ett mer positivt och realistiskt sätt. Till exempel, i stället för att tänka ”Jag är värdelös på att tala inför folk” kan du tänka ”Jag känner mig osäker just nu, men jag kan alltid bli bättre med övning.”

4. Utmana perfektionismen
Perfektionism är ofta en stor bov bakom självkritik. Genom att påminna dig själv om att det är okej att vara mänsklig kan du sänka ribban och börja acceptera dina prestationer som de är. Fokusera på framsteg i stället för perfektion.

5. Omge dig med positivt stöd
Människorna vi omger oss med påverkar hur vi ser på oss själva. Se till att du har människor omkring dig som stöttar dig och ger dig positiv feedback när du behöver det. Ibland kanske det är en duktig terapeut som hjälper dig att se det bästa i dig själv.

6.Ta inte hårda ord för personligt.
Förstå att det andra har sagt eller säger om dig, säger mer om dem än om dig. Dessa tolkningar kommer ofta ut i from av projiceringar.

7. Se det som fungerar.
När du väljer att rikta din uppmärksamhet mot de små stunderna som fungerar, hjälper du dig själv att förstora det som är bra. Detta är speciellt viktigt då hjärnan är plastisk dvs föränderlig. Det betyder att vi alltid kan lära nytt och att allt vi fokuserar på växer.

8. Ta dig tid att fira det du gillar hos dig själv (och andra)! Själva firandet kommer att hjälpa dig att förstärka dina neurala spår gällande känslan av ditt värde. Alla är vi värdefulla och fina. Det gäller bara för oss alla att se det.

När jag frågar mina klienter vad som varit en av de viktigaste lärdomarna efter att gått vårt stora online paket säger de; vikten av att sätta ett hjärta runt sig själv och att lätt kunna smeka sig ömt på kinden.
Det gläder mig då verklig självkärlek är nyckeln till förändring, utveckling, kommunikation och kärleksfulla relationer.
Vår grundkurs, ”Att leva i stället för att överleva, den stora bilden”, som ingår i både vårt mellanstora och stora paket, är perfekt för dig som vill utveckla en mer positiv och självkär syn på dig själv. Genom våra utbildningar lär du dig kraftfulla verktyg för att förstå och omvandla dina tankemönster och känslor.

Ta steget idag – investera i dig själv och ditt välmående. Du förtjänar att leva ett liv fyllt av kärlek, både till dig själv och andra.❣️
Eva Berlander