Evas Relationspodd

Välkommen till Evas relationspodd!

Vi har valt att göra denna podcast för att du på enklaste sätt ska inspireras till att titta på ämnet relationer från ett nytt perspektiv. Vi människor har så lätt att göra det vi gjort, tänka det vi tänkt, känna det vi känt, om och om igen – trots att det sällan leder dit vi vill. När vi lyfter blicken och ser den ”stora bilden” av relationer så hittar vi ofta nya spännande vägar. Efter att ha träffat tusentals individer i våra workshops, föreläsningar, online utbildningar och i privata sessioner vet vi väldigt väl vad som leder framåt.  Vi hoppas att du ska inspireras och njuta av resan.

Varmt Välkommen på en spännande resa!
Eva Berlander 

P.S. Skriv gärna till oss och berätta vad som händer i dig, när du lyssnar. Eftersom vi är våra relationer, så betyder dina kommentarer och frågor mycket. Kanske har du också förslag på forskare som du vill att vi intervjuar? Du skriver till: evasrelationspodd@svenskimago.com

SENASTE AVSNITTET

Avsnitt 19: Självhjälpstrender

Avsnitt 19: Självhjälpstrender

Får psykologer, coacher, terapeuter och självhjälpsböcker oss att må sämre? Den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann menar i boken ”Stå fast” att det är många som profiterar på människors vilsenhet och oro. Vi lever i en värld i ständig omställning och förändring som ställer höga krav på individerna och många lever med känslor av uppgivenhet och tomhet. Svend Brinkmann menar att orsaken till problemen ofta har sitt ursprung i det samhälle vi lever i och hur det fungerar.

Vi blir inte lyckligare av att leta efter orsakerna till problemen i vårt inre, istället uppmanar han oss att gå ut och möta världen och öppna oss för konsten, litteraturen och musiken och fokusera mindre på oss själva och våra egoistiska behov.

Men är det så enkelt? Välkommen till veckans poddavsnitt som diskuterar självhjälpstrender.

PODCAST-ARKIV

Avsnitt 18: Otrohet

Avsnitt 18: Otrohet

Otrohet är vanligt, undersökningar visar att cirka var fjärde person har varit otrogen mot sin partner. Men otrohet är sällan en enkel sak, tilliten raseras och sveket drabbar på ett djupt känslomässigt och existentiellt plan. Oavsett orsak uppstår inte sällan komplicerade känslor av skuld, övergivenhet och kränkning. I bästa fall kan otroheten vara en väckarklocka som leder till att man tillsammans vill förstå de bakomliggande orsakerna och kanske komma vidare till en starkare, mer ärlig och kärleksfull relation. Men ibland är sveket för stort och valet blir skilsmässa eller separation. Oavsett vilken väg man väljer kan det finnas flera goda skäl att söka hjälp för att förstå och försonas med det som har hänt, inte minst om det finns barn inblandade. Varmt välkomna att lyssna på ett nytt poddavsnitt! Mejla oss gärna dina tankar och funderingar på: info@svenskimago.com Vi finns även på Facebook!

Avsnitt 17: Introvert/Extrovert

Avsnitt 17: Introvert/Extrovert

I veckans poddavsnitt pratar vi om introverta och extroverta personligheter. Många missuppfattar begreppen och tror kanske att det handlar om att vara social eller inte, men det handlar snarare om medfödda olikheter och hur man hämtar och laddar energi och svarar an på stimulans. Vilken personlighet är du? Och hur tar du ansvar för att ladda dina batterier, utan att skuldbelägga eller drabbas av dåligt samvete?

Avsnitt 16: Skilsmässa

Avsnitt 16: Skilsmässa

Varje år skiljer sig cirka 25 000 par i Sverige. Drygt hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. I bland är skilsmässa helt nödvändigt. Men många gånger kan beslutet om skilsmässa vara en flykt från det som är jobbigt och det vi inte orkar möta i oss själva och ta ansvar för. Vi tror kanske att det är den partner vi lever med som är orsaken till problemen. Det är sällan så enkelt. Många som skiljer sig upplever att problemen följer med till nästa relation och att mönster upprepar sig. Vi kan vältra oss i konflikter och skylla ifrån oss. Vi kan också ta ansvar och träna oss på att leva i relationer som bygger på respekt, kärlek och tolerans. Välkomna till ett nytt poddavsnitt! Du kan ställa frågor och dela med dig av dina funderingar. Maila oss på vår hemsida på Facebook, eller till info@svenskimago.com

Avsnitt 15: Perfektionism och självkärlek

Avsnitt 15: Perfektionism och självkärlek

Gott Nytt År och varmt välkomna till årets första poddavsnitt som handlar om perfektionism och självkärlek.

I december var artisten Patti Smith i Stockholm för att framföra Bob Dylans låt ”A hard rains a-gonna fall” inför gästerna i Stockholms konserthus. Mitt under framförandet kom hon av sig, bad om ursäkt och tog sedan om delar av låten. Hennes ärliga sätt att hantera situationen och våga vara sårbar väckte stor uppskattning världen över och hon fick rungande applåder. Hon visade ett mänskligt ansikte; det är okej att begå ett misstag, ingen är perfekt.

Ändå finns en stark strävan i vår tid efter perfektionism. Vad händer med oss när vi strävar efter perfektionism, när vår inre kritiker driver oss till orealistiskt höga krav på det perfekta hemmet, det perfekta resultatet, den perfekta relationen?

Avsnitt 14: Hormoner och humörsvängningar del 2 av 2

Avsnitt 14: Hormoner och humörsvängningar del 2 av 2

Välkomna till ett nytt poddavsnitt! Vi fortsätter på temat från vårt förra avsnitt. Hormonkaos kan vara en viktig nyckel till att förstå varför vi känner som vi gör. En annan viktig nyckel är stressen i vår tid, i vårt samhälle, men också inom oss själva. Hur påverkar det oss och våra nära relationer? Intimiteten? Hur kan vi sakta farten för att få en bättre balans i livet i stort? Mejla eller kommentera gärna dina frågor eller funderingar.

Avsnitt 13: Hormoner och humörsvängningar del 1 av 2

Avsnitt 13: Hormoner och humörsvängningar del 1 av 2

Känns det ibland som att livet plötsligt blivit grått och trist och att du är på väg att förlora fotfästet? Vaknar du i vargtimmen med oro och hjärtklappning och pendlar i vardagen mellan ilska och tröstlöshet? I veckans poddavsnitt får du möta Mia Lundin, legitimerad sjuksköterska och barnmorska. Hon är bosatt i USA sedan 33 år och besöker ofta Sverige då hon håller fullsatta föreläsningar om hormonrubbningar och vägen till balans, harmoni och välmående. Mia Lundin har hjälpt tusentals kvinnor ur en känslomässig berg- och dalbana genom behandling med bioidentiska hormoner och en förändring av livsstilen. Mia är även författare till de uppskattade böckerna Kaos i kvinnohjärnan och Mat för hormonell balans. Detta är del 1 av 2.

Avsnitt 12: Lycka del 2 av 2

Avsnitt 12: Lycka del 2 av 2

Vi människor är rätt duktiga på att vara kritiska och se det svarta och det som inte fungerar. Det påverkar våra relationer och vår bild av världen.

Vill du känna mer glädje och lycka? Till viss del handlar det om att bestämma sig, att träna sin förmåga och rikta sitt fokus på det som fungerar, ger stimulans och glädje.

Hur tänder du din hjärna?

Välkommen till avsnitt två om lycka!

Avsnitt 11: Lycka del 1 av 2

Avsnitt 11: Lycka del 1 av 2

I veckans poddavsnitt (del 1 av 2) samtalar vi kring lycka. För många är lycka något bräckligt och svårfångat, men också eftersträvansvärt. Vissa tycks dock vara mer lyckliga än andra - hur kommer det sig? Och går det att träna sig på att bli lyckligare? Forskning visar att lyckligare människor skapar bättre länder. I Bhutan, Ecuador, Skottland, Förenade Arabemiraten och Venezuela har man tillsatt lyckoministrar som ska arbeta för att lycka blir ett socialpolitiskt mål. Sverige kommer dock långt ned på listan när det gäller invånares upplevelse av lycka. Trots vårt materiella välstånd och förhållandevis stabila samhälle, ökar sjukskrivningarna och den psykiska ohälsan. Hur kommer det sig? Vår gäst är Ingrid Tollgerdt Andersson, psykolog, forskare och författare.

I nästa poddavsnitt (del 2) fortsätter vi på Svenska Imagoinstitutet att samtala om lycka.

Hör gärna av dig med tankar och funderingar till info@svenskimago.com. Du kan även gå in på vår blogg och skriva direkt där. Tack!

Avsnitt 10: Från maktlöshet till kraft- vart går ditt fokus och din uppmärksamhet?

Avsnitt 10: Från maktlöshet till kraft- vart går ditt fokus och din uppmärksamhet?

Många av oss har erfarenheter av att fastna i gamla mönster, tankesätt och inlärda beteenden som hämmar oss från att leva ett rikt liv. Kanske fastnar du i samma typ av problem eller lägger en stor del av ditt fokus på en partner du vill förändra. Kanske dissar du dig själv och har du en inre röst som säger: det går inte, jag kan inte, jag är hopplös, det är typiskt mig. Veckans avsnitt handlar om att gå från upplevelsen av maktlöshet, till lust och kraft att våga ta klivet till förändring.

Avsnitt 9: Mottagarplats

Avsnitt 9: Mottagarplats

Vad fin du är! Äsch, det är jag väl inte, tycker jag är alldeles för tjock.. Vad fin kappa du har! Äsch, den här gamla trasan som jag köpte på rea för nästan ingenting… Hur bra är du på att ta in det fina som kommer till dig? Ser du och njuter av solen, eller är du upptagen av att tänka på regnet som kommer imorgon? Dikten av Marianne Williamson påminner oss om hur svårt det är för många av oss att se ljuset inom oss själva och andra: ”Det vi fruktar mest är inte att vara otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vi har omätliga krafter. Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest”. I det här avsnittet pratar vi om förmågan att ha en mottagarplats.

Avsnitt 8: Kritik och kontroll

Avsnitt 8: Kritik och kontroll

Varför måste du alltid komma sent? Och varför kan du aldrig plocka upp smutskläder från golvet? Hur många gånger har jag sagt detta, men du lyssnar ju inte! Kritik är ett känsligt ämne och kan vara förödande. Den som blir kritiserad känner ofta skuld och skam och får sin självkänsla tilltufsad. Men kritik kan också vara vägen till förändring. Om den framförs på ett klokt sätt. I grunden handlar det om en längtan och önskan efter något nytt. Och ett rop på kontakt och närvaro. Välkommen till ett nytt poddavsnitt som handlar om kritik och kontroll. Ps, hör gärna av dig till oss med frågor och funderingar på info@svenskimago.com.

Avsnitt 7: Att våga ta sig själv på allvar

Avsnitt 7: Att våga ta sig själv på allvar

Hur ofta står du upp för dig själv? Vad är OK och vad är inte OK? Många gånger står känslor som rädsla, skam och skuld i vägen och vi går med på saker som vi innerst inte vill. I förlängningen blir vi kanske otydliga och diffusa, arga eller aggressiva och blir någon vi inte vill vara. I det här avsnittet pratar vi om den starka längtan som de flesta av oss bär, att våga vara den vi vill vara och att kunna vara tydliga mot oss själva och våra nära och kära.

Avsnitt 6: Medberoende

Avsnitt 6: Medberoende

I det här avsnittet får du möta Janique Svedberg. I många år var hon beroende av alkohol och opiater och även medberoende i relationer till män. År 2013 skrev hon en bok om sitt liv, Blod, Droger och Rock´n´roll, och om resan tillbaka till sig själv och ett liv i nykterhet. Sedan många år arbetar hon med missbruks- och beroendefrågor och föreläser om olika slags destruktiva beteenden. Hon är chef för Valet i Göteborg, en enhet inom öppenvården som hjälper individer och familjer att tillfriskna. I avsnittet pratar vi även om rötterna till beroenden, om hur vi tar till olika nödutgångar som drog- och alkoholmissbruk, sex och självskador när själen gör ont och vi inte förmår hantera emotionella smärtor.

Avsnitt 5: Core Values

Avsnitt 5: Core Values

Vem vill du vara och hur vill du att andra ska uppfatta dig? Respektfull, kärleksfull, pålitlig? Arg, missunnsam och självupptagen? Den här veckan diskuterar vi kärnvärden (Core Values), det vill säga personliga riktmärken som ger oss kraft att vara den vi vill vara och leva det liv som stämmer överens med våra värderingar och övertygelser. Det kan dock vara lättare sagt än gjort, många gånger förlorar vi oss själva på grund av vad andra gör eller säger. Där, i det svarta hålet, är det svårt att leva sina personliga kärnvärden. Vilka är dina kärnvärden? Och hur gör man när man förlorar sig själv och den man vill vara? Välkommen till nytt poddavsnitt!

Avsnitt 4: Svarta Pricken

Avsnitt 4: Svarta Pricken

Var är ditt fokus? Visste du att par som ser, uppskattar och bekräftar varandra, har ett starkare immunförsvar än par som ser svårigheter, ältar och som fastnar i problem. I detta avsnitt pratar vi om svarta pricken, det vill säga den tendens vi ofta har att förlora oss i det negativa, i problem och svårigheter som vi riskerar att fastna i och som sällan leder dit vi vill. Föreställ dig att din partner har ägnat lång tid till att handla och laga mat och när ni sedan sätter er vid middagsbordet och börjar äta, säger du efter första tuggan: ”Vad lite salt det är i maten”, och så reser du dig från bordet och hämtar saltkaret. Som målsökande robotar är snabba att uppmärksamma det som fattas och det som inte bra. Varför är det så? Och vilken roll spelar detta i våra relationer? Välkommen till ett nytt avsnitt!

Avsnitt 3: Therese Lind- Skilsmässan blev en vändpunkt

Avsnitt 3: Therese Lind- Skilsmässan blev en vändpunkt

Den här veckan har vi träffat Therese Lind, hälsopedagog i Kungsbacka. Hon pratar om vad som händer i ett äktenskap där bägge parter ryggade för konflikter och samtal om det svåra. Med tiden stagnerade relationen och kärleken ebbade ut;  ”Vi hade det bra, men vi tassade på tå och var rädda för konflikter. Det var en ytlig relation, som fasaden på ett hus”, säger Therese.

Äktenskapet slutade i skilsmässa, men Therese bestämde sig för att inte se den som ett misslyckande, utan som en möjlighet till utveckling och växande. Lyssna på Therese och hennes tankar kring skilsmässa, men också om möjligheten att hitta nya vägar. Efter samtalet med Therese reflekterar Eva Berlander kring samtalet.

Avsnitt 2: Pia & Patrick

Avsnitt 2: Pia & Patrick

I detta avsnitt får du möta ett fint, modigt och målmedvetet par: Pia och Patrik. Generöst bjuder de in dig som lyssnar. Du får ta del av deras resa från förälskelse och senare maktkamp till nya möjligheter. Välkommen!

Avsnitt 1: Introduktion till Evas Relationspodd

Avsnitt 1: Introduktion till Evas Relationspodd

I detta avsnitt vill vi hälsa dig som lyssnare hjärtligt välkommen! Du får en kort presentation av Eva Berlander och Eva Nordin. Du får även en liten inblick av hur Svenska Imagoinstitutet ser på relationer i stort.