Vad händer när kärleken tagit slut?
Ibland gör det ont att leva
Kärlek gör ont. Ibland gör det förtvivlat ont. Oavsett om det din partner som gjort slut med dig eller om det är du som valt att avsluta relationen så är sorg en process som du behöver möta och arbeta dig igenom. Min långa erfarenhet som relationsexpert säger; att när du väljer att ta dig tid att närvara i din sorg (och andra känslor) kommer du ut på andra sidan både starkare, gladare och kokare.
Om det är du som blivit lämnad, kanske din kropp just nu är fylld av en paralyserande känsla av chock, förtvivlan blandat med ilska och förvirring. Om det är du som lämnat, kanske du känner skuld, ledsamhet blandat med lättnad och styrka. Du har gjort det som för dig var nödvändigt. Du har lämnat. Kanske är du nöjd då du redan träffat en annan person som för närvarande känns som den ”rätta” för dig? Eller kanske är du osäker över ditt beslut att gå vidare.
Du är begriplig
Oavsett vad du känner är dina känslor helt begripliga. Dom är mänskliga och begripliga för att separera ofta innebär starka och omtumlande känslor. Nu är det viktigt för att läkningsprocessen ska ha sin gång, att du låter dem vara precis som de är. Inte försöka förtränga eller förändra dem, utan snarare att du ser hur friskat det är att känna. Känna det du känner, just nu.
Några tips!
Ett tips kan vara att du väljer att skriva ner dina känslor på ett papper. Inte för att dela innehållet med andra, utan för att du ska lugna och avdramatisera dem, genom att sätt ord på det som känns. Forskning visar tydligt att själva skrivandet är väldigt läkande. Om du märker att du fastnar i tankar om dina känslor i stället för att känna dina känslor ta emot hjälp av en duktig terapeut, coach eller kanske en medkännande vän som kan närvara tillsammans med dig genom processen. (Inte fixa sig). Forskning visar tydligt att vi är våra relationer och att när vi väljer att ”hålla någon i handen” lugnas och regleras våra ibland galopperande nervsystem mycket, mycket lättare.
Gör inte misstaget att försöka distrahera dig från smärtsamma känslor. Det du stänger av kommer att ”hoppa upp och bita dig” vid senare tillfälle. Det betyder att OM du är den som har lämnat och den nya kärleken knackat på dörren, var snäll mot dig själv (och ditt ex) och avsluta först din tidigare relation INNAN du ger dig in i den nya relationen. Märker du att du fastnar i rädsla för att förlora din nya kärlek och därför inte väljer att tydligt och ärligt avsluta din tidigare relation, var nyfiken på dina val och din reaktion. Att börja din nya relation baserat på rädsla är sällan en gynnsam start för framtiden.
Ett hejdå är lika viktigt som ett hej!
När vi träffa någon som vi gillar känns det underbart. När vi sen förlovar oss och gifter oss med personen firar vi stort och gör händelsen glädjefyllt större. Ett klokt beslut. När vi däremot gör slut och separerar sker det oftast utan någon som helst ritual. Ett tokigt beslut. Att ha en tydlig struktur för ett hejdå är inte bara viktigt för vårt ex och den som eventuellt blir lämnad, utan den är minst lika viktig för den som väljer att gå.
Farvälprocessen är en dialog som många par har valt att göra (hos oss) när skilsmässan är ett faktum. En tydlig struktur där paret ödmjukt och respektfullt säger hejdå. En känslomässig och oftast smärtsam process men som leder till läkning, respekt och ett tydligt avslut. Många av dessa par går först på vår workshop då kunskapen hjälper dem att försonas, inte bara med sig själva utan även med varandra. En viktig process, speciellt om ni har barn tillsammans.
Värdefulla
Det gör oftast ont att lämna och att bli lämnad. Men att vara tillsammans med någon som inte vill engagera sig och som inte vill stanna kvar är fattigt. Om du är den som blivit lämnad, gråt dina tårar och bestäm dig sen för att hitta din styrka igen. Du förtjänar att leva med någon som vill vara med dig. Om du är den som lämnar, kom ihåg att det är ok att lämna en relation. Gör det respektfullt, tydligt och ärligt.
Recilience
Nyckeln är att närvara, möta och leva det som är – när det är. Så känn det du känner. Ta emot hjälp om du behöver men kom ihåg att själva kännandet läker dig. I motsatsen till att vilja ”ta bort” dina känslor – möt dem. Med tiden kommer det valet leda dig till det man på engelska kallar för ”resilience”(motståndskraft). När du höjer din emotionella motståndskraft blir livet trots svårigheter lättare att leva. Resilience är även målet med terapi och personlig utveckling. På resan hamnar dina livserfarenheter på ditt emotionella CV. Erfarenheter som gör dig till den du är.
Ta hand om dig själv
Ett annat tips är att du väljer att ta extra väl hand om dig själv. Om det känns bekvämt och du har ekonomisk möjlighet, välj att bli ompysslad genom att boka in massage, ansiktsbehandling, fotmassage eller kanske gå på ett härligt Spa. Ett annat sätt kan vara att köpa en vacker kaffe eller te mugg. En kopp som du fyller med innehåll och som symboliskt ger dig kraft, frid och lugn. Din kopp som du väljer att ta fram när du behöver en dos av styrka. Ett annat klokt beslut kan vara att träna fysiskt. Gå på gympa, träna på gym eller varför inte ta långa promenader i naturen? Kanske är det skogen som hjälper dig på din resa eller kanske är det havet som skänker dig utrymme att sörja och läka. Naturen har magiska krafter när vi väljer att ta emot dess hjälp.
Att leva istället för att överleva
Livet är kort. Om du vill ha min hjälp på din resa, välj att lyfta blicken och se den stora bilden av kärlek, konflikter, kommunikation och kärlek genom vår webbutbildning: Att leva istället för att överleva, interpersonell neurobiologi den stora bilden. Tusentals individer och par går den redan. Syftet är att, inifrån och ut, stärka sig själv och få redskap till att skapa varma, hållbara och kärleksfulla relationer för framtiden.
Kärlek gör ont. Ibland gör det förtvivlat ont. Att våga älska betyder att våga bli sårad och att såra.
Kram Eva Berlander