Har du somnat på min föreläsning?

I am on the top of my game 😃

Jag njuter verkligen av att föreläsa för denna stora, härliga och målmedvetna grupp. Mitt ämne är som vanligt kommunikation och hur vi alla kan lära oss att höra varandra på insidan.

Mitt i föreläsningen ser jag att två personer i publiken gäspar. Kvinnan med den röda tröjan som nyss sett så ivrig ut, försöker nu dämpa sin plötsliga trötthet genom att försynt hålla handen på de nymålade läpparna. Den stiliga mannen i mörkgrått, som sitter snett bakom henne, öppnar ogenerat munnen så att alla som vill kan se vad han har ätit till frukost.

På en millisekund händer någonting inne i mig.
Nyss var jag närvarande och helt i kontakt med publiken. Nu fångas min uppmärksamhet av mina egna inre signaler av oro och tveksamhet.
Känslor som snabbt leder mig till en negativ berättelse om mig själv.
– Oh, jag är så tråkig!
– Jag kan verkligen inte föreläsa.
– Hur kunde jag tro att jag har någonting viktigt att säga?
– Dom är ju uttråkade!! 

Automatiskt sneglar jag på klockan, måtte föreläsningen vara över snart, så de stackars människorna (och jag själv) får gå hem. Suck! 

Ständigt läser vi av och tolkar varandras kroppsspråk.

Många gånger speglar vi automatiskt det vi ser och upplever framför oss. Du vet säkert att en gäspning lätt smittar andra att också gäspa. Eller hur?
Det intressanta är att vi inte bara härmar varandra utan att vi även på en nanosekund tolkar det vi tror att vi ser och upplever. Tolkningar som blir till berättelser som i sin tur blir till övertygelser och sanningar. Ofta negativa historier, då vår hjärna alltid vill hjälpa oss att överleva och därmed lokalisera det som potentiellt kan vara farligt för oss. Nu på en millisekund ändras vårt kroppsspråk, vår ton på rösten, vår hållning, våra ord och vår energi. Vad tror du jag förmedlade till min grupp när min påhittade verkligheten av att inte vara bra nog, dök upp i mig? Vad smittade jag vidare och vad tror du att andra registrerade och kände när de såg och kände mig?

Kommunikation handlar först och främst om våra egna berättelser och sanningar.

I vissa fall, som under min föreläsning, var jag medveten om den negativa monolog som automatiskt landat i mig. Här kunde jag ta ett djupt andetag, stryka mig ömt på kinden och medvetet välja en annan berättelse. Jag vet ju att allt inte handlar om mig (intressant nog 😃) och att orsaken till att någon i publiken gäspar, mycket väl kan ha sin egen berättelse.

Kvinnan i rött kanske har älskat hela natten och därför är hon trött (och nöjd). Mannen, med den öppna munnen, kanske har tröstat ett sjukt barn eller förberett sitt arbete långt in på små timmarna. Vem vet? Det kan även vara så att de var trötta på att höra mig bubbla. Jag pratar ju ganska snabbt och intensivt. Men vad gör det? Nu med en ny sanning av att vara värdefull i min famn, tål jag andras reaktioner, känslor och tankar. Så intressant!

Vad andra ser och hur de behandlar oss, påverkar vår inre bild av oss själva.

Speciellt när vi är små. Som vuxna kan vi lära oss att ”hålla isär” ett JAG från ett DU och därmed hjälpa oss själva att lugna och reglera vårt ibland galopperande nervsystem.
Att höra varandra på insidan, betyder bland annat, att vi är nyfikna på den andres berättelser om sig själv. (I våra konflikter kommer de ofta ut som projiceringar). Ju bättre vi ser och med värme förstår dem, desto lättare kan vi inte bara ge den andre vad den behöver – utan vi kan även släppa ansvaret för det som inte är vårt eget.

I över 30 år har vi hjälpt tusentals individer och par att bygga en bro av kontakt. Antingen via vår live workshop; Att leva istället för att överleva, eller vår webbutbildning med samma namn. En magisk resa som inte bara ger dig känslan av värme, förståelse, medkänsla, glädje, kraft och hopp utan som också ger dig tydliga kommunikationsverktyg som du kan använda både hemma och på jobbet.

Självklart har vi även skapat webbutbildningar för dig och ditt yrkesliv. Utbildningar som hjälper dig att vara än mer produktiv, framgångsrik, kreativ och glad. Visst är det spännande! 😃

I am on the top of my game. Hur är det med dig?
Eva Berlander