Berätta mer, jag är här för dig

Vi måste hålla isär – för att höra varandra på riktigt.

Mikael sitter lätt framåtlutad i den mörkgrå fåtöljen. Deras stolar än vända mot varandra och de sitter så nära att han lätt kan ta hennes hand, om han vill det. Han andas lugnt. Kroppen är fylld av förvånad nyfikenhet.

Hennes blick är intensiv och koncentrerad. Febrilt letar hon efter orden som ska få honom att förstå. Hon vrider sina kallsvettiga händer i ett försök att lugna sig själv.
Lotta har väntat så länge på att han ska lyssna och sätta sig in i hennes värld. Nu är han äntligen här. Längtan av att bli hörd och begripen blandas med tvivlen och en hopplös känsla av tidigare erfarenheter, där allt gått åt helvete. En evighet av missförstånd, destruktiva gräl och tillslut tystnad. Hon suckar.

Lotta kastar en vädjande, lite rädd blick på terapeuten som sitter bredvid dem båda. Eva nickar lugnande och säger med en mild och lite uppmanande röst till henne:
”Titta på honom Lotta! Lyft blicken och se att han är här för att höra och förstå dig”.
Terapeuten sätter spotlight på Mikaels öppna och lite nyfikna ansikte.
Hennes röst är mild och hon andas lugnt.
Eva uppmuntrar sen Lotta att sätta sig rak i ryggen, stå upp för sig själv, lita på processen och berätta vad som händer inom henne – just nu.
Hon påminner Lotta om att han tål det hon har att säga. Han måste det. Han vet att han enbart är på besök i hennes inre. Igen, vi har inga problem att lösa utan enbart ett äventyr att leva.

Kommunikation handlar om närvaro och Eva vet att detta fina par redan sett hur kommunikation som leder till kontakt går till, då de varit på hennes live-workshop: att leva istället för att överleva.

”Det som händer i mig just nu”, viskar terapeuten med en mjuk teaterröst.
”Det som händer i mig just nu är att jag är glad att du är här, men jag är också skiträdd”, viskar Lotta.
Mikael speglar mjukt det hans partner säger och med en varm nyfikenhet, frågar han; ”Har jag hört dig?”
Hon nickar mjukt och rynkan i pannan är för ett ögonblick utslätad.
Lotta fortsätter. ”Det jag behöver prata med dig om är….”

Mikael lyssnar. Han vet att han behöver ”lägga sig själv” och sina tankar och känslor lite åt sidan för att närvara hos Lotta. Han vet också att Eva är där för att hjälpa dem båda att höra och förstå varandra. Det lugnar honom.

”Berätta mer,” säger Mikael.

Eva är berörd. Hon fylls som alltid av värme, respekt och glädje när hon ser ett par bygga en bro av kontakt. Hon vet, efter 30 år av detta magiska arbete, att deras brobygge kommer att sluta i respekt, värme, förståelse och djup kontakt. Detta intressant nog, oavsett om paret kommer att fortsätta sin resa tillsammans, eller inte.

Dom har helt enkelt fattat grejen. Vi måste hålla isär – för att på det viset kunna höra varandra på riktigt. En våg av tacksamhet, glädje och energi sköljer över henne.

 

Vill du också lära dig kommunikation som fungerar?

Gå vår workshop för par; Att leva istället för att överleva eller beställ vår webb-utbildning med samma namn.
Är du osäker? Lyssna på evas relationspodd😃

Välkommen på en berörande och viktig resa!
Eva Berlander