Hur har pandemin påverkat parrelationer?
Frågan – ”Hur har pandemin påverkat parrelationer?” kom från seniorkonsultdirekt.se
– Evas svar ser du nedan.
Jag tror att pandemin haft en enorm påverkan på oss alla. Vi har badat i rädsla för att bli svårt sjuka och vi har lärt oss att hålla avstånd till andra på ett sätt som vi egentligen inte är gjorda för. Rädsla är smittsamt och oro får oss att stänga av och, som jag säger ”överleva mer än att leva”.
När det gäller just parrelationer så tror jag att vi kan dela upp dem i olika grupper;
Par som redan innan pandemin hade de bra tillsammans och par som brottades med stora utmaningar sedan långt tidigare. De par som redan byggt grunden till tillit och bra kommunikation upplevde (gissar jag) en möjlighet till ytterligare gemenskap då de plötsligt fick mer tid tillsammans p g a hemarbete mm. De kom varandra närmare och fick mer kvalité tid tillsammans. När de upplevde oro så kunde de ”tanka hos varandra” och stödja varandra på en mängd olika sätt.
De par som hade det jobbigt tillsammans redan innan pandemin fick det betydligt svårare. Olösta konflikter bubblade upp till ytan och stressen av att inte kunna ”fly iväg” till arbetsplatsen eller till polarna skapade gräl, argumentationer och dålig stämning.
Många har i sitt försök att lugna och reglera ett galopperande nervsystem, skapat ett missbruk. Undersökningar visar tydligt att många har vänt sig till alkohol, mat, spel, nätshopping eller till porr. Tyvärr kan vi se att många par som haft det dåligt bara har fått det sämre. I vissa fall har psykiskt och fysiskt våld varit en del av deras vardag. Smärtsamt men sant. Vi vet att många även har gett upp och valt att skiljas (vilket i visa fall kan vara ett mycket klokt beslut).
Att ha konflikter är en del av att var mänsklig. Nyckeln är att lära sig att möta dem på ett sätt som leder framåt.
Blir det lättare eller svårare att leva tillsammans när möjligheterna att röra sig utanför hemmet minskas?
Det blir ofta svårare då stressen av att inte vara fri att röra sig triggar alls vår känsla av otrygghet.
Vilket är ditt viktigaste råd för att bibehålla goda relationer till alla medmänniskor?
Jag tror att vi behöver förstå vikten av bra kommunikation. Detta är oerhört viktigt då vi alltid kommunicerar, både med oss själva och med varandra. Ständigt förmedlar vi olika budskap som formar våra relationer – på gott och ont. Alla behöver bli hörda, sedda och begripna. Vi är våra relationer och sättet som vi kommunicerar på är därmed avgörande för hur vi ska utvecklas och må bra.
Det intressanta är att vi ofta tänker på kommunikation i from av orden som vi säger till varandra (och till oss själva). Visst är orden viktiga men den riktiga kommunikationen äger rum inuti oss själva. Känslor, tankar och kroppsrörelser som vi subtilt förmedlar via vårt kroppsspråk, vår ton på rösten, vår timing på det vi säger, och i de känslor som vi bär inom oss, till andra.
Jag brukar säga att bakom varje konflikt ligger en önskan – en längtan som vi sällan hör. Så i motsatsen till att fastna i problem och hinder behöver vi lära oss att lyssna, höra och begripa oss själva och varandra på insidan. När vi gör det blir vi; vänliga, lugna, glada, medkännande, respektfulla, varma, mjuka, tydliga, positiva och ärliga – både mot oss själva och varandra. Egenskaper som inte bara skapar goda relationer till andra, utan som även får oss själva att må riktigt, riktigt bra.
Ditt bästa tips för att behålla passionen i en parrelation?
Här kommer en mängd av lekfulla tips:
- Ta personligt ansvar för er egen individuella glädje
- Träna, meditera och gör det som stärker er inifrån.
- Var nyfikna på er själva och de meningar som ni ständigt förmedlar (både till er själva och till varandra)
- Ära olikhet
- Hitta på roliga saker tillsamman
- Hitta på roliga saker på egen hand
- Uppskatta varandra och er själva – och uttala det högt
- Kom ihåg att allt vi fokuserar på växer
- Fastar ni i problem, lägg dem åt sidan och lär er att kommunicera på ett sätt som leder er framåt
- Ta er tid att titta på varandra
- Lyssna, hör och var nyfikna
- Kom ihåg att fysisk kontakt som kramar, en mjuk smekning eller sex säger mer än tusen ord
- Ha tålamod. Konflikter händer och de går att förstå
- Ta emot hjälp om ni behöver det av en duktig terapeut
Och sist men inte minst… lyssna på Evas relationspodd 😃
Eva Berlander