#165 – Tar du dig tid att reflektera? Eva Berlander möter Bo Lönn. Del 1


Del 1 – Har vi råd att inte ta oss tid till reflektion?

Idag är det sista dagen i marsmånad. Året är 2023. Nyss väntande vi in år 2000 och en del av oss kan fortfarande inte förstå var tiden tog vägen. Det gick så snabbt, eller hur?

Våren är här – igen. Du vet den där ljuvliga känslan av att betrakta ljuset, krokusarna, vitsipporna, blåsipporna och att lyssna på de små fåglarnas vackra sång.

För några av oss är denna tid helt enkelt underbar. För andra är våren förknippad med ledsamhet och tyngd. Det intressanta med tiden är att den oftast upplevs som om den rusar förbi när vi har det bra. Är vi deppade och går igenom svåra saker känns tiden nästan som om den går olidligt långsam. Det är som om det som sker, aldrig verkar gå över.

Att åren går kan vi vara tacksamma för, då det betyder att vi fortfarande lever. Men det handlar ju inte bara om att vara vid liv, utan framför allt, hur vi väljer att leva våra liv. Eller hur?

På svenska Imagoinstitutet har vi träffat många som aldrig har reflekterat över sig själva. De tycker att det är svårt eftersom det kräver både tid, engagemang och tålamod. Egenskaper som ofta är en bristvara idag.

Tyvärr är den negativa konsekvensen glasklart tydlig; vi blir ineffektiva, vi tar tokiga beslut, vi stagnerar i vår utveckling och intressant nog, låter vi ofta andra bestämma över våra liv. På sikt blir vi missnöjda, frustrerade och maktlösa. Det här gäller både privat och på våra arbetsplatser.

Ja, när vår autopilot (och andra) bestämmer, är det lätt att överleva i motsatsen till att leva livet fullt ut. Intressant, mänskligt och samtidigt väldigt tokigt!  

I dagens podcastsamtal av Evas relationspodd möter Eva Berlander en härlig man; Bo Lönn.

Bosse är 79 år och fortfarande engagerad i styrelsearbete inom bolag och organisationer. Han har mycket lång och gedigen erfarenhet av att leda olika typer av verksamheter. Grunden lades inom Sparbanken där han under många år ingick i den högsta ledningen. De senaste 30 åren har han lett en rad verksamheter i olika branscher, ofta i rollen som styrelsens ordförande.

Tillsammans pratar de, bland annat, om vikten av att reflektera och att se sig själv lite utifrån. Belöningen är enkel och väldigt effektiv; när vi riktar ljuset mot oss själva har vi en fantastisk möjlighet att välja våra val. På resan lär vi oss att leva i nuet. Idag är det sista dagen i marsmånad och året är 2023.

Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!

P.S. Del två av Evas möte med Bo Lönn kommer nästa vecka.