#153 Visst är det konstigt att vi tror att vi ska vara proffs på relationer och kommunikation utan att vi har lärt oss hur?


Det som om vi tror att den kunskapen ska komma av sig själv.

Så är det inte med matte, historia, bilkörning eller IT kunskap för den delen.  Alla förstår att om vi ska bli kompetenta inom de ämnena så måste vi säga ja till kunskap och sen behöver vi förstås träna, träna och åter träna på det vi lärt oss.

Nu kanske du tänker direkt, ja men matte, historia, bilkörning eller datakunskap kan du ju inte jämföra med ämnen som kommunikation och relationer. Vi lär oss ju att kommunicera och att vara i relation med andra via hur andra pratar med oss och hur de har relaterat till oss som individer. Alla lär sig ju att kommunicera på ett eller annat sätt.

Om du tänker så är din tanke helt begriplig. Självklart är matte, historia och kommunikation helt olika saker. Och visst, som barn lär vi oss att kommunicera och att vara i kontakt med andra – både genom sättet som våra vårdnadshavare och andra vuxna varit i kontakt med oss – men även hur vi på första parkett sett hur de kommunicerat och varit i kontakt med varandra och andra i deras närhet.
 
Så på en skala från 1 – 10 hur väl fungerar det? Hur ser kommunikation ut när vi tittar på debatter på TV? Eller hur väl lyssnar vi på oss själva och varandra hemma eller på jobbet?
Det jag tolkar är att vi ofta bor på botten av en krater. Här hör vi enbart ekot av vår egen röst och sanning och här fastnar vi blixtsnabbt i pricken av problem.

I det här avsnittet pratar jag direkt till dig.

Om du har lust, lyssna och låt dig inspireras.

Vi önskar dig en fin sommar