#129 Att vara känslosmart – Eva Berlander möter Maria-Pia Gottberg


Känslosmart

– Oron tar snart kål på mig. Tankarna snurrar och jag blir illamående…
– Oh, jag vet inte vad jag känner …
– Jag känner mig stum, tom och förvirrad…
– Jag är så oerhört ledsen, det känns som om tårarna aldrig tar slut…
– Jag blir så förbannad! Jag har stor lust att klippa till dig!!
– Det gör så ont att det känns som om mitt hjärta ska gå sönder…
– Jag känner ingenting för dig längre…
– Jag blir vansinnig när du…
– Oh, så trött jag blir…
– Jag blir så ledsen…
– Oh, jag vet inte vad jag känner längre…
– Jag vet inte hur jag ska säga detta, men…
– Hm, jag känner ingenting! Undrar om det är någonting fel på mig…

Jag brukar jämföra känslor med matbrickor i en cafeteria. Du vet säkert, att om man lyfter på en bricka så poppar snabbt den som ligger under upp. Precis så är det med våra känslor; först kommer en känsla farande och om man är närvarande hos och med den känslan, så byter den oftast karaktär så att nästa känsla kan ta vid. En viktig process då det oftast är dom känslorna som ligger underst, som har störst betydelse.

När vi känner oss hörda och sedda på insidan, lugnas och regleras våra ibland galopperade nervsystem. På resan får vi tillgång till kraft, lugn och glädje.
Du hörde säkert att jag sa hörda och sedda på INSIDAN. Ja detta är viktigt. Ofta blir vi upptagna av att se, tolka och reagera på det vi ser på utsidan och missar därmed hela vinsten av bra kommunikation.

Nyckeln är närvaro. När vi är tillgängliga för andras (och våra egna) känslor känner vi oss sedda på insidan. I mitt arbete som par-terapeut lär jag individer, par och grupper  att ”gå över bron”. En medveten och berörande dialog som gör det möjligt för alla parter att bli hörda, begripna och förstådda på riktigt.

I dagens podcastavsnitt möter jag Maria Pia Gottberg.
Maria-Pia är mentaltränare och tillsammans med Anna Eriksson Skarin har hon skrivit boken Känslosmart – konsten att leva med sig själv och andra.

Varmt välkommen att lyssna!

Eva Berlander