Julen handlar om kontakt

Vi är gjorda för kontakt!

1ca23b3a-cfb4-4083-9301-f62f4e855e98Vi närmar oss Julhelgen. En tid av mysiga stunder, god mat, skratt, gemenskap och kontakt. Julhelgen kan även innehålla en tid av konflikter, för mycket alkohol, stress och stor ensamhet.

Paradoxalt nog längtar vi efter varma ögon och positiv kontakt, speciellt med nära och kära och samtidigt är de precis de nära och kära som vi ofta fastnar i konflikt med. Så intressant!

Här kan vi bli ”rädda” och får för oss att vi kanske inte ska leva tillsammans eller att den andre (eller vi själva) är hopplösa. Vi vill så mycket och samtidigt blir det ibland så fel.
Julen är en tid för gemenskap – ändå är så många ensamma och vi som är tillsammans gör oss ensamma genom att ibland lägga fokus på saker som egentligen inte är så viktiga.

240924cb-8480-48ac-ac53-8642c82fe862Jag tänker på dyra julklappar, perfekt mat eller städning. Kanske dras vi till den tekniska världen för den känns enklare? Se gärna en klok film här.

En stor bov i dramat är stress.

Stress som vi själva väljer och som får oss att tappa våra kärnvärden av hur vi vill vara tillsammans med andra och med oss själva.

När vi genom linsen av interpersonell neurobiologi tittar på konflikter, kärlek, kommunikation så ser vi det mänskliga i det hela. Vi kan helt enkelt ”sätta ett hjärta runt” det som är och lära oss att göra det som fungerar – det som leder dit vi vill.

Vi kan välja att säga Heeeej med en varm röst. Vi kan välja att uppskatta varandra och oss själva. Vi kan välja att säga tack. Vi kan välja att kramas eller ringa någon som är viktig för oss. Vi kan välja att se allt som fungerar, och för ett ögonblick lägga det som är svårt åt sidan. (Det som är svårt kan vi välja att titta på senare, men nu på ett sätt som leder till kontakt).

Vill du låta ditt hjärta beröras?

Kom på min föreläsning: Kärlek, respekt & kommunikation – ska det vara så förbaskat svårt?

En föreläsning som du kan se live i februari (Stockholm & Göteborg) och som du nu även kan köpa online. Under föreläsningen inspirerar jag dig och de dina att se på konflikter som möjligheter. Jag visar även dialogen: att gå över bron tillsammans med ett modigt och fint par. Denna gång med inriktning på uppskattning – då just uppskattning förändrar världen. Du bokar din plats här.

En riktigt fin Jul och ett Gott Nytt År önskar vi från Svenska Imagoinstitutet dig och de dina.

Eva Berlander