Är det jag som kör?!?

När vi på institutet utbildar individer, par och framförallt terapeuter i konsten att bygga en integrerande bro som leder till kontakt, ber vi dem att lyfta blicken och se den stora bilden. Att se helheten och för en stund lägga detaljerna åt sidan. Det är lite som att köra bil – och att veta vem det är som kör.

Först måste vi lära oss grundstrukturen: Att sätta på sig bältet, starta motorn, lära oss att titta framåt, bakåt och helst, på en och samma gång, se alla ”döda vinklar”. Snabbt och enkelt behöver vi även känna in skillnaden på att gasa och bromsa och kopplingen dess emellan. Sen är det kanske dags att blinka och tydligt visa omvärlden vad vi har för avsikt.
När allt detta går med ren automatik ja, då är det dags för det som gör oss till riktigt bra förare: att vara intonade och i resonans med andra bilförare (och även med annat som cirkulerar runt bilen!). Här gäller det att vara ansvarig, lugn, tydlig och vänlig. Att helt enkelt se skillnad på sin egen och andras körning – allt med den mjukaste balans. Inte för rigid (som en sköldpadda) och heller inte så kaotisk (som en hagelstorm) utan med en självklar integrering emellan de två.

Am I driving? Se film med mig här.
Eller kanske detta med kramar är en ännu bättre metafor? Se film här.
Här kan du även se en film där Dr Daniel Siegel beskriver arbetet med ännu mer mer struktur och finess.

Ett riktigt gott nytt år
önskar jag dig!

Eva Berlander

P.S. Välkommen på en spännande resa – om och när du har bestämt dig för att smittas av allt vi har att erbjuda dig. www.svenskimago.com  Du kan även se min nyårs film här igen. Kom gärna på min nya föreläsning: Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt. (28 januari i Gbg och 11 februari i Sto). Du anmäler dig här.  Varmt Välkommen!