Vi blir bra på att må dåligt

Min kropp är fylld av en mängd tunga känslor.
Rädsla och oro. Det är krig i Europa. Putin (Ryssland) har valt att invadera Ukraina och tusentals, tusentals vuxna och barn far illa och dör. Det är skrämmande att se hur farliga vi människor kan bli när vi upplever att vi är kränkta, utanför, hotade, oälskade och isolerade. Detta är förtvivlande farligt i alla sammanhang, men speciellt otäckt om vi har tillgång till kärnvapen.

Frustration över att vi människor så ofta förändrar saker på ytan istället för att gå djupare. Det är även frustrerande att vi inte förstår att om vi vill vara riktigt bra på någonting så måste vi välja att ta in kunskap och sen träna, träna och åter träna på det vi vill kunna. Detta gäller språk, golf, bilkörning likaväl som kommunikation och varma relationer. Ändå verkar många tro att varma relationer ska komma utav sig själv! Detta blir speciellt tydligt när vi ser på kärleksrelationer. Det är som om vi ”får för oss” att om vi bara hittar ”rätt” person så kommer allt gå av sig själv. Inte undra på att många får panik och känner sig maktlösa när de trots sitt letande aldrig hittar någon.

Uppgivenhet av att så många människor mår riktigt dåligt. Just nu I Ukraina (och alla andra länder som lever i förtryck och krig) men även här i Sverige. Vi vet att den psykiska ohälsan ökar. Många är fyllda av oreglerad oro, ilska, frustration, rädsla och deras vardag handlar mest om att överleva i motsatsen till att leva livet fullt ut.

Förvåning över att så många människor nöjer sig med alldeles för lite. Just nu har vi fred i Sverige och det ger oss fantastiska möjligheter att må riktigt bra. Speciellt kopplat till våra relationer. Tyvärr verkar det som om vi vänjer oss vid det dåliga och därmed fördjupar vi enbart känslan av maktlöshet och uppgivenhet.

Sorg för alla barn som växer upp med föräldrar (och andra vuxna) som mår dåligt. Många stressar halvt ihjäl sig, andra lever i öppna gäl eller i obehaglig tystad. Sorgen blir extra stor när jag vet att dessa små barn snart kommer att bli vuxna och på resan har de lärt sig hur man blir bra på att må dåligt.

Fascination över att så många människor väljer att låta andra bestämma hur de ska må. Istället för att ta ansvar för sig själv, väntar många på att någon annan ska förändras och därmed gör de sig själva maktlösa. I min värld, helt i onödan.

Ilska över att vi människor har en kollektiv förnekelse. Vi är vårt samhälle och tillsammans har vi skapat en miljö där vi tror att välbefinnande och glädje handlar om att bli en TV kändis, tjäna massor av pengar eller att ha ett dockansikte med stora läppar, när det egentligen handlar om kontakt och varma relationer.

Desperation över att världen har ont på tusen av dess sätt. Det visar sig bland mycket annat som psykisk ohälsa, dålig självkänsla, sjukskrivningar, passivitet, ensamhet, gräl, konflikter, fattigdom, misshandel, kriminalitet, miljöförstöring, krig och svält. Så länge som vi är i global förnekelse kommer vi enbart förstärka det dåliga och gräva vår egen grop av förtvivlan. En form av missbruk helt enkelt.

Ja, som du förstår är det tufft att möta de här känslorna…
Kanske känner du som jag gör?

Från uppgivenhet till glädje, kraft och optimism! 😃❣️

Därför väljer jag att ”tända min egen hjärna” genom att påminna mig om att världen är full av människor som vill skapa förändring.
Medvetna, goda, generösa och kunniga personer som arbetar för en tredje väg – mot mental och fysisk hälsa, glädje, kraft och fred. ALLT går att förändra till det bättre – om vi vill.

I min värld, handlar det mesta om någonting så enkelt, och även komplext som vårt grundläggande behov av kontakt.
Vi är helt enkelt våra relationer (anknytning) och när vi lär oss att inifrån och ut, höra och begripa oss själva och andra, ja då händer det magiska saker.

Därför har jag nöjet att berätta för dig att det finns några få platser kvar på min sista workshop för par (18 – 20 mars). En unik kunskapshelg där du inifrån och ut, lär dig att bli expert på relationer och kommunikation.
Du kan gå den tillsammans med en partner, en vän eller med en kollega. (Många väljer också att gå den flera gånger för att på bästa sätt integrera materialet).

I över 24 år, världen runt, har jag inspirerat tusentals par (och mig själv) att bygga en bro av kontakt. Nu är det dags att ge över stafettpinnen till andra som vill ta vid. Om du vill ta del av min 30 åriga kunskap (live) av relationer i kris – se till att du är med!!  Det är helt enkelt en berörande, unik och fantastisk helg som hjälper oss alla att fylla kroppen med känslor av lust, ansvar, glädje, kraft, inspiration, målmedvetenhet, närvaro, gemenskap, hoppfullhet, vuxenhet och resilience.

Du fattar, en helt magisk resa som indirekt leder till en bättre värld och fred.
Eva Berlander

P.S. Självklart kan du även ta in workshop materialet via vår online utbildning med samma namn. Om du är osäker på var du ska börja? Titta på vår kurs: 10 steg mot nya möjligheter eller 7 steg mot en bättre arbetsplats. Välkommen!