Sedd, begripen och hörd – på insidan

”Out beyond ideas of wrongdoing
and rightdoing, there is a field.
I´ will meet you there.”
RUMI

 

Alla behöver vi ett hej!

Vi behöver att någon annans ögon lyser upp när vi kommer in i ett rum
och vi längtar efter att bli sedda, hörda och begripna.

Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver uppmärksamhet och att andra är positivt nyfikna på oss
och vi längtar efter att känna oss viktiga och betydelsefulla.

Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver få vara dom vi är, och att det ska välkomnas av andra
och vi längtar efter att få vara med, och tillhöra flocken.

Alla behöver vi ett hej!
Vi behöver fysisk kontakt och varma kramar
och vi längtar efter uppskattning och respekt.

Ja, alla behöver vi bli sedda, hörda och begripna – på insidan.
När vi förlorar kontakten med andra, förlorar vi även kontakten med oss själva. Här lär sig en del människor att överleva genom att inte behöva så mycket.
Andra grälar då negativ kontakt är bättre än ingen kontakt alls.

Energi och kraft som går förlorad – både hemma och på jobbet.

Kommunikation handlar om att hålla isär ett JAG från ett DU. Att ära olikhet och att tåla det den andre känner och tänker. Egentligen ska vi inte bara tåla det den andre känner och tänker, utan vi ska framförallt tåla och lugna det vi själva känner när den andre uttrycker sina åsikter.

Lättare sagt än gjort men en oerhört spännande och givande resa!

3 övergripande tips 

  • Sätt ett hjärta runt dig själv när du märker att du eller andra inte kan lyssna. Det är svårt, speciellt när vi ska lyssna på någon som betyder extra mycket för oss. Allt handlar om att din och min hjärna, alltid vill hjälpa oss att överleva. Konsekvensen blir ” att vi får för oss” att den andre vill oss illa.
  • Säg JA till forsknings baserad kunskap. Kunskap som berör hjärtat och som hjälper dig att förstå kommunikation på riktigt! På resan lär du dig, bland mycket annat, att skilja på fara och obehag. Insikter som förändrar ditt liv för alltid. Ju mer du förstår om hjärnan – medvetandet kopplat till dina relationer desto snabbare och tydligare når du de resultat som du vill ha.
  • Gör jobbet. Ta dig själv på allvar och lägg din energi på den du kan förändra – dig själv. Se det som en spännande resa där du ärar dig själv för din målmedvetenhet och ditt mod, Du har helt enkelt bestämt dig för att LEVA istället för överleva – både hemma och på jobbet.

5 tips gällande konsten att kommunicera

  • Välj bort pricken av problem. Att prata, älta, diskutera eller argumentera hjälper sällan om era hjärnor är upptagna av fara. Bortkastad tid som bara leder er till mer osämja. Igen, förstå att vi är gjorda för att försvara oss. Vänta tills ni lugnat er. När ni är redo att ära olikhet och verkligen höra varandra på riktigt, se till att det sker på en mysig plats. Lek med tanken att ni inte har några problem att lösa – utan snarare ett äventyr att leva genom att låta er båda (eller er alla) få plats.
  • Bakom alla våra försvar ligger en längtan av att bli hörda, sedda och begripna. Vi är helt enkelt gjorda för kontakt. Gå därför direkt på det ni längtar efter. Till hjälp använd er fantasi, och bygg en symbolisk bro mellan den som pratar och den (dom) som lyssnar. Var öppna och lyssna på en person i taget. Kom ihåg att varje gång vi hör på någon annan, så är vi på besök i den andres värld. Så spännande! Här finns sällan ”en sanning” då hjärnan är en associationsbank som ständigt berättar berättelser av tidigare upplevelser och erfarenheter. Var nyfiken på vad den andre har med sig i sin historia.
  • När du väljer att uttrycka dig, gör det på ett sätt som gör det möjligt för andra att höra dig. Använd din mjuka röst. Var öppen, sårbar, tydlig och använd få ord, När du har för många ord för snabbt, kommer det vara svårare för den (dem) som lyssnar. Visa dig så att andra kan se dig. Dina känslor och tankar är dina och de är viktiga.
  • Kom ihåg att kommunikation handlar om närvaro. Det betyder att all uppmärksamhet behöver vara fokuserad på den som visar sig och pratar. När du (eller någon av er, om ni är flera) kidnappas av egna tankar, känslor och reaktioner, säg med lite humor – Vänta lite, jag är lite upptagen av mig själv just nu och vad JAG känner! Jag kommer strax tillbaka och lyssnar på dig! 😃 Förlåt dig själv snabbt (det är svårt att lyssna ibland). Samla dig och bygg din bro igen. Kom ihåg att du inte behöver ta vad den andre säger så personligt. Du (eller ni) är bara på besök och kan därför känna dig trygg (trygga) och nyfiken (nyfikna). Så härligt och skönt!  Till hjälp väljer du att ha ett öppet kroppsspråk, varma ögon och en mjuk och nyfiken framtoning. Om du har lärt dig dialogen – att gå över bron, välj att vara på besök genom att spegla, validera och visa medkänsla. Magiska verktyg som gör det betydligt enklare att kommunicera på riktigt. Vet du inte hur dialogen fungerar – lär dig den genom vår webbutbildning: Att leva istället för att överleva, den stora bilden eller var med på workshopen med samma namn.
  • Om det inte fungerar – sätt ett hjärta runt er – och ta emot hjälp! Hurra för dig (eller er) som VILL till en ny plats. Och du, det säger en hel del om dig och din lust att komma framåt, som har läst den här texten. Bra jobbat!!

Lycka till!

Eva Berlander