När livet gör för ont – kommunikation som leder till kontakt!

handerHon faller ner på golvet. En tyst duns hörs i rummet när kroppen når den grå mattan. Förtvivlade droppar av tårar och snor rinner nedför hennes söndergråtna kinder. Det gör så förtvivlat ont.

Mitt hjärta är vidöppet. Hennes hjärta är överväldigat av en obegriplig sorg som utan föraning drabbat henne och hennes familj.

Mina egna tårar rinner och jag får medvetet andas extra djupt för att inte förloras in i mig själv. Jag stannar hos henne. Jag går hand i hand med henne och tillsammans låter vi den obegripliga vågen av sorg, smärta, skuld, förvirring och vanmakt skölja över oss båda.

Jag vet att jag behöver hjälpa henne att närvara i det som nästan inte går att närvara i. Ett kaos av starka, obegripliga känslor som i stunden av nu, tar över allt annat. Inte fixa, inte prata, inte analysera eller försöka ta bort smärtan – utan närvara och tillsammans våga tåla det som är. Att tåla det som knappt går att tåla – läker.

Kommunikation handla om kontakt. Det handlar om att tåla och närvara i det som är – både inne i den andre men även inne i oss själva. Att kunna differentiera ett jag från ett du. Differentiera men ändå länka oss samman. Här lugnas nervsystemet och i stunden av nu reglerar vi varandra. Ofta tål vi inte det som är utan ”lämnar” smärtan genom att prata, analysera, diagnostisera, argumentera eller trösta. Allt i tron att det hjälper.

Mitt hjärta fylls av värme och förståelse, när jag hör denna sång. Lyssna här.

Och speciellt den här.

Eva Berlander

P.S. Vill du lära dig mer om kommunikation kom och var med på min föreläsning; Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt? Se här.

Eller ta den stora onlineutbildningen: Att leva istället för att överleva – där du genom 10 olika moduler lär dig att se på dig själv och dina närmaste med varma och empatiska ögon.

Självklart kan du även ta chansen och vara med på vår ”sista” workshop för par. Några platser finns fortfarande kvar!