Krig

Det gör ont i magen…

Det gör ont i magen. En dov slinga av illamående rör sig genom kroppen och mitt huvud skakar uppgivet från sida till sida. I morse en känsla av glädje, nu när jag lyssnar på nyheterna, hör om attacken i Syrien och vidare ett litet spädbarn som blivit dödat av någon av sina föräldrar, tappar jag nästan andan.

Jag förstår – och samtidigt vill jag inte förstå någonting. Min instinkt är att reagera, sätta gränser och ge igen.

I samma ögonblick som maktlöshetens klor, som lätt visar sig i ilska, tar över min kropp får jag ett starkt behov av att själv attackera. Jag stannar till, andas och ser mig själv lite utifrån. Jag förstår igen, att när hjärnan larmar för fara så gör vi allt vi kan för att överleva. Antingen vänder vi ut energin och attackerar, vänder in energin och flyr eller så fryser vi helt enkelt still. Detta sker i det stora som i krig i världen, men även i det lilla kriget hemma i köket. Ett krig både inom oss själva och mellan oss som individer. Så mänskligt.

Mina tankar går till workshopen som vi hade i helgen.18 målmedvetna par som har bestämt sig för att ”sätta ett hjärta runt” sig själva och varandra genom att förstå hur det hela hänger ihop. Maktlösheten byts ut mot värme, hoppfullhet, glädje och känslan av att vara starkt berörd.

Här får du se två filmer om biologin bakom fara. Här och här. Vill du så titta gärna även på dessa två filmer gällande våra valmöjligheter. Här och här (Film- Hacksaw Ridge).

En stor hjälp på vägen till att lättare göra medvetna val är att vara mindfull och att skaffa sig kunskap som med träning kan leda till kompetens. Så spännande!