Ibland lurar vi oss själva…

Vi springer i från oss själva 
Alla har vi ibland en tendens att ”springa ifrån oss själva”. Vi kanske shoppar, äter, drogar, dricker, reser, porrsurfar, tränar, spelar, jobbar, städar, googlar – FÖR MYCKET.
Inte för att vi är dumma utan snarare för att vårt belöningssystem i hjärnan, älskar kortsiktiga stimuli. Det känns helt enkelt bra trots att det i längden sällan leder till glädje, framgång, hälsa eller bra relationer.
Snarare leder dessa kortsiktiga val till större stress, dåliga relationer, sämre ekonomi och ohälsa- både individuellt och i samhället i stort.

Det intressanta är att när det här sker, så får hjärnan ett ännu större behov av att kortsiktigt stimulera dessa neurala spår av kortsiktiga val. Denna negativa trend, omsluten av vår benägenhet att leva i förnekelse, lägger grunden till våra vanor som i sin tur ofta tyvärr leder till självförakt, självskadebeteenden, oro, utbrändhet, konflikter, fattigdom, krig, och ytliga livsval.

Vi tänder lampan och ser det ljusa
Jag brukar säga att en av de mest spännande sakerna vi gör i bra terapi är att ”tända lampan”.

Föreställ dig att det är mitt i natten (kolsvart) och du är riktigt mörkrädd. Plötsligt hör du ett ljud som får din fantasi att skena. Mardrömmen har infunnit sig och nu på en nanosekund går all din uppmärksamhet mot det du ”får för dig” sker. Dina sinnen är på helspänn och ditt system gör allt för att i stunden lokalisera faran. Kanske fryser du still i stunden och har svårt att röra dig. Rädslan har tagit över och dina tankar snurrar febrilt runt som ilskna getingar i jakt på att försöka förstå vad som händer och sker.

Efter en stund har du fått nog. Du måste aktivt göra någonting. Försvara dig. Du bestämmer dig för att gå närmare ljudet och på vägen tänder du lampan. Allting blir ljust.
Förvånat upptäcker du att ljudet har en logisk förklaring. Nu med ljuset tänd ser du tydligt hur allt hänger ihop och med värme kan du konstatera att faran verkligen är över. Du andas, ruskar lätt på huvudet och med ett leende på läpparna släcker du lampan och styr dina nu lätta steg tillbaka mot den varma och sköna sängen.

Ett spännande, medvetet och ansvarsfullt val
Ofta krävs en form av kris för att vi ska välja att ”tända lampan” eller som jag säger; bli medvetna om det vi är medvetna om. Krisen i sig själv kan tvinga oss att upphöra med att ”springa ifrån oss själva” och istället sakta farten för att nu med lust, värme och målmedvetenhet välja att förstå hur allt hänger ihop. Krisen kan också tyvärr leda till att vi i motsatsen till att välja att tända lampan, fastnar i missbruk, långa sjukskrivningar, utbrändhet, ständiga konflikter, oro, negativism och upplevelsen av maktlöshet.
I min värld – oftast helt i onödan.

Mitt jobb är att inspirera dig att ta dig själv på allvar. Vänta inte på att krisen ska uppstå. Välj att redan nu gå på en spännande och positiv upptäcktsfärd i ditt inre. Här kommer det att bli lätt att medvetet välja din val. Val som i motsatsen till maktlöshet och förnekelse leder dig till kraft, resilience och glädje. Så spännande!

Du hittar din utbildning, föreläsning eller bok på hemsidan. www.evberlander.com

Eva Berlander 

P.S. Jag kan varmt rekommendera dig att lyssna på ett YouTube klipp. Sök: Beth Hart – Leave The Light On.  

En i min värld, berörande och oerhört vacker text och sång. En kvinna som verkligen har varit på botten av det svarta men som nu, en stund i taget, väljer att ta sig upp mot ljuset.