Hur gör man när känslorna tar över?

 

Döm inte…

Jag välkomnar det nya paret att stiga in i hallen. Jag ser och känner direkt att detta par är i krig!
De tittar inte på varandra, rörelserna är kantiga och intensiva och deras röster är gälla när de båda spottar fram sin besvikelse och sin uppgivenhet. Kritiska ord flyger genom hallen när de i djup maktlöshet vill få mig att så snabbt som möjligt förstå hur svårt de har det med varandra. Rösterna är så höga att min finska lapphund Kiwa, som nyss ville komma och hälsa, snabbt drar sig tillbaka till sin trygga vrå.

Jag fylls av mjukhet, förståelse och empati. Med stor värme kan jag se hur de skrämmer livet ur både sig själva och varandra. De har båda ont.

Här i stundens hetta är det lätt att ”kidnappas” av deras oro, maktlöshet och svåra maktkamp. Att döma och att tro att det finns ett ”rätt” eller ”fel” och att kampen går att prata sig igenom. Om de hade mött en terapeut som försökte medla, förklara, analysera, eller kanske t.o.m tillrätta visa dem till vuxenhet så hade utvecklingen med största sannolikhet gått från krig till världskrig.

Jag andas. Jag är lugn. Jag har varma ögon och jag ser essensen i dem båda. Två fina personer, som båda vill väl, men som iklädda sina Armani-kostymer av försvar båda har fastnat i det som gör ont.

Vi fastnar alla ibland i vårt ”värsta jag”. Oavsett om vi vänder ut vår energi genom att prata, skrika, skälla, kritisera, ”jaga genom rummen” och på tusen sätt försöka få kontakt…. eller om vi vänder in vår energi och går undan, stänger av, tystnar och på alla dess sätt försöker undvika negativ kontakt. Vi gör alla det bästa vi kan för att lugna det för stunden galopperande nervsystemet.

Här behöver vi ”sätta ett hjärta runt”oss själva och varandra. Vi behöver se bakom den inre och den yttre kampen och inte bli rädda. Vi är alla begripliga om och när någon lyssnar tillräckligt länge på oss. Intressant nog är att när vi gör det så har vi fantastiska möjligheter till nytt. Så spännande!

Se gärna Zlatan Ibrahimovics fina YouTube klipp.

En skön helg önskar jag dig.
Eva Berlander

P.S. Vill du också bli inspirerad av vår nya föreläsning: Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt? 
Göteborg 29 oktober och Stockholm 5 november.