Här kommer alla känslorna

”Livet handlar inte alltid om att rida ut stormen
utan även om att dansa i regnet”

Tar du dig tid att vila och göra ingenting eller försökte du ständigt hinna med allt som ligger på din ”att göra lista”?

Om du väljer att rusa och bocka av din lista, är du inte ensam. Många har svårt för att sakta farten, stanna upp och reflektera. Lite ironiskt med tanke på att det är en av de viktigaste sakerna gällande vår hälsa.

Det är många orsaker till varför vi människor har en tendens att springa ifrån oss själva. Vi har skapat ett samhälle där rörelse, prestation och hårt arbete belönas. En annan del handlar om att när vi saktar farten så känner vi. En del av de råa känslorna kommer att vara obehagliga och svåra att reglera.

Här kommer några tips till dig: 

Känslor

Att känna sina känslor är friskt. Det är hur känslorna ”kommer ut” och visar sig som kan vara ett hinder. Därför vill jag tipsa dig om att skriva ner dina känslor på ett papper. Det gäller för dig som vet av erfarenhet att dina känslor ibland kan leda till lite kaos. Alla känslor kommer som Per Gessle så fint sjunger om; ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång.”

När du skriver ner dina känslor så ärar du dem och det du känner, samtidigt som du är lite försiktig med dem. Alla behöver vi en mottagare och någon som lyssnar på oss. På resan lugnar du ditt nervsystem så det du behöver och vill uttrycka kan ”komma ut ”på ett sätt som är möjligt för mottagaren att höra. Dina känslor är viktiga och du behöver bli hörd. (Både av dig själv och den du pratar med).

Det är även viktigt för dig som kanske upplever att det är lite svårt med att veta vad du känner. När du väljer att lekfullt börja träna på att sätta ord på dina känslor hjälper du dig själv (och dina närmaste) att bli tydlig, öppen och ärlig. Ju mer du skriver och lekfullt testar dina råa känslor desto lättare blir det för dig att sätta ord på dem och därmed visa dig. Dina känslor är viktiga och du behöver bli hörd. (Både av dig själv och den du pratar med).

Forskning visar tydligt att när vi tränar på att skriva ner våra känslor, lugnar och reglerar vi oss bättre. Du kanske har hört det engelska uttrycket; Name it to tame it”? Det betyder att när vi sätter ord på känslor, så ärar vi dem och i nästa skede lugnar vi och reglerar dem. På resan lär du dig även att se dig själv och det du känner och tänker lite utifrån. En mycket fin egenskap när du väljer att säga ja till utveckling.

En sak i taget

Meditera, gör yoga eller mindfulness övningar. Att lära sig att ha en romans med sig själv genom att varje morgon meditera är lite lekfullt; 100 timmars gratis terapi!!

Här på resan av att lära sig att stanna hos sig själv, när känslor, tankar och mentala bilder invaderar systemet, lugnar och stärker. Ju mer vi kan vara kvar hos oss själva desto mindre invaderas vi av andra människor och deras känsloliv, vilket är avgörande i våra nära relationer.

Forskning visar väldigt tydligt att medveten närvaro skapar balans och hög motståndskraft (resilience), som i sin tur hjälper oss att leva istället för att överleva. Vilken tur!

Ta dig själv på allvar

När du väljer att nyfiket och mjukt rikta din fokus mot dig själv, tar du dig själv på allvar. Det betyder inte att du blir egotrippad och bara upptagen av dig själv utan att du snarare väljer att lägga din fokus mot den du kan förändra – dig själv.

Att säga JA till förändring och utveckling är kul! Det är spännande och genererar kraft, glädje och en stark upplevelse av att kunna påverka.

Det är som jag brukar säga; hos oss har vi inga problem att lösa – vi har snarare ett äventyr att leva.

Nyckeln till en bra relationer – både med oss själva och varandra ligger helt enkelt i att kunna lugna och reglera ett ibland galopperande nervsystem. Behöver du hjälp på din resa finns vi här för dig.

Eva Berlander

P.S. Fysisk träning är också oerhört bra för oss alla. Spring, styrketräna, jympa eller varför inte ta en snabb promenad och få upp din puls.