Livet är för kort för att slösas bort!

Förändring är lättare sagt än gjort!
När vi längtar efter förändring är det mänskligt att bli handlingsförlamad då vägen framåt kan kännas orimligt lång och komplicerad.
Här kan det vara svårt att känna in visionen av ”det bästa läget” och riktningen blir därmed både förvirrande och otydlig.

Ibland kanske vi vet precis vad vi behöver fokusera på, men orken, kraften och energin räcker helt enkelt inte till.
Ja, det är mänskligt att bli överväldigad av allt som måste göras. Speciellt när vägen mot målet är fyllt av starka känslor, oro eller gamla vanor. Det är begripligt att vi ofta väljer att försöka hitta en lättare väg, trots att det sällan leder oss dit vi vill.

Ofta fastnar vi i att vänta. Vi väntar på att någon annan ska börja med den efterlängtade förändringen. Det kan vara en partner, en kollega, en arbetsgivare eller kanske en vän som vi vill ska ta det första viktiga steget.
Ibland väntar vi förtvivlat på oss själva. Vi väntar på att vår lust eller vår motivation ska infinna sig, innan vi kan börja röra oss i rätt riktning. Ibland ”får vi för oss” att det är lättare med förändring när nyårsklockorna ringer eller när sommaren knackat på dörren.

Intressant nog, kan vi t o m rusar runt som yra höns genom att göra tusen andra saker, i vår väntan, att göra det vi vet att vi måste göra för att komma dit vi vill.

Här tror jag att vi alla behöver ”smeka oss själva lätt på kinden” och se det mänskliga i att lura sig själv. Vi behöver ”sätta ett hjärta runt det” och samtidigt avslöja att väntan i sig själv är begriplig, men oftast väldigt förlamande och destruktiv.
Här är vi smarta när vi väljer att be om hjälp. Det är helt enkelt lättare att möta det som hindar oss från framgång, när vi har någon att hålla i handen.

Nyckelorden är; kunskap, närvaro, tillit, acceptans, tålamod och resonans.. Att vi litar på personen och att den som är med oss, tål att höra det som är. Kanske är det en duktig terapeut eller varför inte, en nära vän.
En annan viktig nyckel är att lära sig att ta ett steg i taget. På engelska finns ett fint talesätt som går så här:”How do you eat an elephant? One bite at a time”.
Hur äter man bäst en hel elefant? Man tar, helt enkelt, en bit i taget.

Om vi sen lär oss att uppskatta oss själva, och att fira varje litet delmål, ja då blir själva resan både lättare och mer njutbar.

Ibland är förändring lättare sagt än gjort, men vad har vi för val?
livet är kanske för kort för att slösas bort.
Eller vad säger du?

Eva Berlander
www.evaberlander.com