En mjuk ton på rösten lägger grunden till bra kommunikation

”Gör små saker med stor kärlek”

Vi vet att det inte är VAD vi säger som är det viktigaste utan HUR vi väljer att uttrycka det vi vill förmedla. Visst är orden betydelsefulla men tonen på rösten, har intressant nog större tyngd.
En viktig kunskap med tanke på att vår hjärna har en stark benägenhet att känna av negativ information betydligt snabbare än positiv. En kritisk, orolig, gäll eller anklagande ton kan verkligen förstöra en relation.

Även vårt kroppsspråk, våra gester och våra ansiktsuttryck spelar stor skillnad. Ett missnöjt och kritiskt ansikte (eller röst) kommer att hindra budskapet att nå sin mottagare. Ett mjukt och öppet kroppsspråk är som bäddat för kontakt.

Alla behöver vi bli hörda och begripna. Både av oss själva och av varandra. När vi lär oss grunderna i kommunikation har vi en unik möjlighet att lära oss, som jag brukar säga, bygga en bro av kontakt. Nu med hjälp av en tydlig struktur blandat med värme och närvaro kan vi mötas och dela allt. Även de svåra ämnena.

Grunden till brobygget handlar alltid om tillit och kontakt. Tillit byggs av öppna och nyfikna kroppar (och en mjuk röst). Professorn och författaren John Gottmans forskning visar tydligt att det behövs minst fem positiva interaktioner för en negativ.

Förra veckan lekte jag en lek, baserat på vad forskning visar fungerar gällande kommunikation. Jag valde att på lek sänka tonen i min röst. Att medvetet prata mjukare, vänligare och långsammare. Vilken effekt det gav! Inte bara gillade min man min ”nya” röst utan även jag själv (och hunden Zoe) blev gladare. Så intressant!

Att välja att bli medveten om våra röstlägen och vårt kroppsspråk kan göra en stor skillnad. 😃

Vill du också lära dig kommunikation och bygga en bro av kontakt?

Lär dig online! Du eller ni hittar vår mest sålda distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonell neurobiologi, den stora bilden

Eller, gör som tusentals par redan har gjort – var med på vår workshop för par. Under denna positiva helg får ni se och beröras av live demonstrationer av par som lär sig bygga en bro av kontakt. Några platser kvar.  Att leva istället för att överleva. Öppet för par.

Är du nyfiken? Lyssna på min föreläsning: Bakom varje kritik ligger en önskan – en längtan som vi tyvärr sällan hör.

Välkommen/Välkomna!

Eva Berlander