Allt hör ihop – så spännande!

Hej Eva!
Jag lyssnar på din fina podcast och undrar om du kan hjälpa mig. Jag har varit deprimerad och orolig i många, många år. Jag har provat olika terapiformer men ingenting hjälper.
Har du några tips att ge mig?
/Olycklig

Tack för ett berörande och fint brev.

En av flera orsaker till att jag väljer att säga: låt oss hoppa högt av entusiasm när vi fastnar i våra inre eller yttre konflikter, är att när vi med värme och nyfikenhet kan göra precis det, så öppnar vi den berömda mottagarplatsen. Här händer det ofta magiska saker. Bakom konflikterna, vår oro och vår kontroll ligger nämligen ett behov. En längtan som vi sällan hör.

Vi hör den inte då vi fastnat i en form av kamp. Ett tillstånd som blockerar och som ofta är fylld av kritik och viljemässig ansträngning. Kritik som är riktad mot oss själva och mot andra. Här springer vi även ifrån oss själva och fastnar i negativa tankemönster som får oss att bada i stresshormoner. Intressant nog med den bästa av avsikt – allt för att försöka att undvika smärta.

Precis som du säkert förstår har jag fått in en mängd brev som liknar det fina brev som ligger överst i denna text. En längtan av att förstå och leva livet fullt ut. Därav titeln på min förta bok; att leva istället för att överleva.

Så vad är svaret? Hur gör vi?
Svaren är många, då det finns massor av vägar att gå mot målet av att må bra och leva livet på bästa möjliga sätt.

En viktig början är att ära oss själva för lusten att komma till en ny plats. Sen behöver vi sakta farten och välja ta in kunskap som hjälper oss att börja se på oss själva lite utifrån. Nu kan vi med stor värme för oss själva (och för varandra) börja förstå helheten och låta bitarna falla på plats.

Att ta in kunskap om hur vi fungerar är av största vikt. Det är viktigt för att när vi gör det, har vi lättare för att smeka oss själva (och andra) på kinden. En nyckel för att förändring ska äga rum.

När vi tittar genom linsen av interpersonell neurobiologi ser vi att allt hör ihop. Vi kan börja begripa vikten av att ta in vad biologer, antropologer, Yoga instruktörer, kvantfysiker, läkare, psykologer och en mängd andra forskare och specialister har att säga. Här tar vi in helheten och ser hur allt hänger ihop.

På vår medvetna kunskapsresa låter vi vårt hjärta beröras och sakta och säkert tar vi ett steg i taget mot kompetens. På den här platsen har vi inga problem som vi ska lösas – utan enbart ett äventyr att leva.

Eva Berlander

P.S. Nedan får du lyssna på en mycket klok kvinna och hennes underbara berättelser.