#121 Vikten av positiv feedback med relationsexperten Eva Berlander


Här kommer några kommentarer från Evas kurs: 10 steg mot nya möjligheter.

Självklart är alla kommentarer anonyma. Låt ditt hjärta bli berört!

”För mig är det viktigt att ord och handling hänger ihop. Det blir mer tydligt och trovärdigt vilket stärker tillit i relationen. Med det sagt så är jag dock väl medveten om att jag själv inte alltid handlar/agerar som i enlighet med det. I situationer som väcker starka känslor och försvar påverkas mina ”kloka tankar” och mitt handlande riskerar då att ramla in i gamla och välkända beteenden som möjligen på kort sikt är hjälpsamma men ibland inte ens då.
Jag tror att den starkt inbyggda känslan av att ”måste-vara-bra-och-duktig” är ett av mina toy som ofta leder till kamp. Intressant i sig är att jag väljer att beskriva vad jag vill vara, motsatsen om jag inte lyckas upprätthålla känslan av att vara bra är liksom inget alternativ. Snacka om bränsle för kampen…”

”Att se en situation från ett annat håll är en förmåga och det gäller att komma på att försöka göra det i en pågående konflikt. Det får mig att tänka på vad en vän sa för evigheter sedan men som jag tänkt på många gånger. Vi kunde sitta och käfta om en skitsak typ om det var blå eller röd och vi hade bägge massa argument för att stärka vår tes, men så sa han till sist det utlösande och han hade förmågan att ”lyfta blicken” och säga:-”det känns som det kvittar”! 
Efter det så dog situationen, för det var var verkligen inget viktigt vi tjafsade om och jag tycker att det är så jävla bra kommentar för ingen av oss fick ”rätt” och ingen av oss behövde känna att sig som att jag fick ge mig, utom jag själv förstås för det var ju han som löst upp knuten.”

”Väldigt spännande! Det är lätt att glömma bort den andres minnen och erfarenheter i ”spacet”. Man ser till sig själv och glömmer alla runt omkring. Tänkte på det så sent som för ett par dagar sedan när vi handlade på ICA, där människor går med korgar och vagnar i sin egna värld utan att reflektera/respektera omvärlden.”


”Dom fem ’S’ var ju klockrena. Alla vill ju bli sedda och hörda och bekräftade för det man tänker, tycker, känner. Du tog ju detta några steg längre med Safe, Secure och Syncrology. Blir man Seen så blir man lugn och sedan Trygg etc etc. Det går ju inte att bli Trygg om du inte först blir Seen.”


”Jag har under lång tid tänkt de ”vibrationen” jag sprider om kring mig kommer mer eller mindre speglas direkt av omgivningen tillbaka till mig. Det jag har tagit till mig mest av i detta avsnitt är vara mer observant på mig själv och bemötandet jag får av omgivningen- för att se min del i upplevelsen i mötet.”

”Först vill jag tacka för att du så generöst delar med dig av din/er erfarenhet av försvar, det gör det lättare att se, erkänna och dela med mig av mina.
Jag har nog mest tendens till att bli som en hagelstorm om den andre sluter sig och jag inte får någon respons. Men om denne flyger ut o stormar själv så kan jag nog sluta mig av rädsla eller visa huggtänder tillbaka. Jag önskar att jag kunde lägga band på mig, andas och tänka kärlek, lyssna och lämna mig själv för en stund. Har börjat våga mig på att försöka med det och tycker mig se små, små framsteg emellanåt! Är glad att jag idag har en partner som själv vill bli bättre på att mötas och utforska detta tillsammans, utan det vet jag inte hur mycket framsteg man själv skulle kunnat åstadkomma.”

”När jag funderar på mig själv och hur jag reagerar i konfliktsituationer/situationer som skapar rädsla får jag en känsla av att jag VILL se mig som en hagelstorm, men att jag nog är mer av en sköldpadda än jag vill kännas vid. I diskussionssituationer där vi är oense och min man känner sig trängd är hans försvar att trycka till ganska hårt verbalt för att skapa någon slags distans till det som gör ont. Då stänger jag av – det blir liksom bara helt tomt i mig och det är oerhört svårt att komma vidare där och då (kanske egentligen är mer flykt än sköldpadda). Inser nu när jag skriver att min reaktion på ett sätt gör hans försvar till ett väldigt bra sådant – han får ju den där distansen som han behöver för att inte gå sönder.”

”Intressant, som du säger så har vi med oss en hel del minnesfragment som i sin tur spelar in i hur vi reagerar. Det måste jag tänka lite på… Förresten kändes det ganska bekant med den där ”smala tråden” -att man vill men ändå inte vill. Dessa motstridiga känslor kämpar ofta inom mig nu.”

”Så bra att få detta på ett lite mer teoretiskt plan. Det är ju som du säger att efter förälskelsen blir vardagen successivt lite mer grå. Vi letar stimuli utanför hemmet. Det gäller att se om man med små steg kan hitta tillbaka. Tack för att du gjorde det tydligt!”

”När jag är i hagelstormen känner jag mig ofta anklagad. Ska försöka se det som ett lab, uppifrån, utifrån med nyfikenhet.”

 

”Jättebra film!
Boken är jättebra-Lotta och Mikael och gå över bron.
Vi kan inte resonera eller gå över på den andres sida för det blir tävling som jag aldrig kan vinna. Därför har jag lagt ner och tystnat…så detta skall bli jätteintressant och fortsätta följa och testa.
Hör mig begrip mig och ge mig respons 🙂

”Förstår att jag måste börja med mig själv, att ta ansvar för mitt liv och lyssna inåt, något som jag tycker är svårt ibland. Men det är förändringarnas tid nu, men med allt detta som du pratar om och detta arbete känner jag mig så inspirerad och ta tag i saker ett steg i taget.”

”Spännande infallsvinkel, ska absolut försöka att se vad min autopilot väljer för väg, för att se om det stämmer överens med var jag vill hamna.”

”När jag såg filmen i Youtube klippet så fylla man verkligen av lycka! Detta är något som världen verkligen behöver. Som du brukar säga heeeej, de gör verkligen skillnad:)).
Detta ska jag ta med mig!”

”Fantastiskt bra för mig-slukat all info.
Måste lyssna igen.
Skall läsa på om den stora utbildningen….
TACK så länge Eva 😃 ”

”Tack Eva. Jättebra kurs. Nu ska jag fortsätta min vandring på kärlekens väg❤️ Jag tog med mig att sätta ett hjärta runt och klapp på kinden, och såklart mycket insikter”.

”Stort tack! Kunde inte sluta att titta utan har sugit i mig det här i ett enda svep… Har fått så mycket bra tankar och input till hur jag kan förstå och utveckla mig själv. Både i att fungera som en person i mer harmoni och inte minst i min relation till mig själv och mina kära. Kanske den mest nyttiga investering som jag har valt att göra i mig själv och hur jag kan vara en fin konstruktiv partner. Återigen, mycket stort tack! 😃🙏🏻”

”Mycket bra kurs!”

Om du har gått en av våra kurser eller varit i kontakt med oss, Vad säger din feedback? För att läsa mer och själv kommentera och dela dina insikter: Köp kursen 10 steg till nya möjligheter, just nu får du en extra att ge bort i present.