Nu, utan förvarning får han lust att…

Hon sitter käpprak i ryggen. Axlarna är intressant nog avslappnade och kroppen känns mjuk och öppen. Det är som om ryggen hennes vill visa honom att hon tål. Tål att lyssna på honom.

I början var hon lite rädd för att röra sig. Som om ifall hon vinglade till, så skulle han sluta prata. Hon visste mer än någon annan, att han när som helst kunde resa sig upp och lämna rummet – antingen i en öppen vrede eller med den där uppgivna rörelsen av tyst, stängd maktlöshet. På en millisekund dansade ensamma bilder av oändliga samtal mellan dem.

Välmenande samtal, utan kontakt.

Hon ryckte till, hörde terapeutens mjuka röst viska: ”Är du kvar? Var är du på bron?”
Med en lite skamfylld rörelse nickade hon mjukt. ”Förlåt, jag började tänka… och fastnade hos mig själv.”
Hon tittade upp, log mot honom och sa: ”Nu är jag tillbaka. Tillbaka hos dig. Berätta mer.”

Hans ansikte lyste upp. Det här var helt nytt. Det var som om han fick lov att nypa sig i armen för att verklighets testa att kvinnan som han levt med i så många år och som alltid brukar avbryta, eller ställa till med en stor scen av besvikna känslor, satt kvar.

Terapeuten hade bett dem sitta nära och mitt emot varandra. Ansikte mot ansikte, varma ögon och med ett öppet kroppsspråk. I början hade han känt den gamla välbekanta upplevelsen av ett starkt illamående som ett sug i magen av paralyserande vanmakt. Att sitta så här nära henne var skrämmande. Speciellt när de skulle titta på varandra och möta det som var svårt mellan dem. År av erfarenhet med hennes behov av samtal kunde bara sluta på ett sätt; i kaos.
Nu, utan föraning, får han lust att luta sig ännu närmare henne


Vill du också lära dig att bygga en bro av kontakt? Kom på vår föreläsning: Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt?
En inspirerande kväll där jag även visar en kort demonstration av dialogen: Att gå över bron.

Göteborg: 29 september 2016.
Stockholm: 4 oktober 2016.

brain_locks


Har du/ni verkligen bestämt dig/er för att lära er kommunikation som leder till kontakt? Efter ett års uppehåll kommer nu åter vår mycket uppskattade workshop:

Att leva istället för att överleva (Live)

14 – 16 oktober
Begränsat antal platser.

Eller ta vår onlineutbildning med samma namn: Att leva istället för att överleva (Onlinekurs). Många par väljer att göra båda, då det har visat sig vara mycket bra för att skapa bra och kärleksfulla relationer.

Självklart kan du/ni även, i mån av tid, boka en privat introduktion.

Välkommen på en spännande resa!
Eva Berlander


Förresten! Du kan även lyssna gratis på vår Relationspodd!
Eller varför inte köpa vår nya bok? Du förstör vår relation: 20 sätt att förstöra en relation – och strategierna för hur ni kan reparera den.

Alla vägar bär till Rom…