Lär henne fiska och hon har mat för livet!

fiske”Eva, jag är så nyfiken på varför du numera lanserar onlinekurser, speciellt med tanke på att du jobbar med att hjälpa oss människor att skapa kontakt.
Kontakt sker väl mest live? ”

Vilken fin fråga,” svarar jag. ”Det är skillnad på kunskap och på kompetens. Kunskap är viktigt att ta in, kompetens är att leva kunskapen i verkliga livet.

”Hmm…”

Jag fortsätter, ”De flesta av oss vill må riktigt bra i livet. När man kommer till mig, så kommer jag med största säkerhet kunna ”hålla” det som kommer upp i rummet. När jag är med är det lätt. Oavsett ämne. Svårigheten är att ”ta hem” materialet, speciellt när man fastnar i konflikter. Detta gäller både konflikter inom oss själva och mellan oss som individer.

Hon suckar djupt ; ”Ja det kan jag gott skriva under på!

Jag fortsätter med varm tydlighet. ”Vi behöver börja med att sätta ett hjärta runt oss själva och varandra och förstå att förändring kräver tid. Det krävs att vår hjärna triggar igång vårt belöningssystem och därmed även vår motivation. Du vet att vi alla har en tendens att göra, tänka och känna det vi alltid har gjort, tänkt och känt, så därför behöver vi hjälpa hjärnan lite.

Ok…”.

Jag hör hur hennes energi och motivation ökar.

..så du tänker att om vi tar in materialet på hemmaplan så fastnar det lättare?

Ja så kan man verkligen säga. Nytt måste integreras i det gamla. Speciellt viktigt är det att ha det jag kallar för ha en mottagarplats. En plats där varje jag väljer att vara mottaglig för att ta in nytt. Detta är ofta lättare sagt en gjort. Jag kan se att individer och par som tar in, om och om igen, och som sakta men säkert lyfter blicken och ser den stora bilden av relationer, får det mycket lättare.
Intressant nog ligger vi ofta själva i vägen för att nå de drömmar och mål som vi har.

Ja, tyvärr…” Åter en suck av uppgivenhet.

…Eva, jag har så lätt för att förloras och lägga energin på att försöka förändra andra. Speciellt min man. Oh, det är så komplext för jag vill ju att han ska förändras!

Min kropp blir varm av igenkänning och omsorg.

Jag förstår. Det är så lätt för oss alla att vilja förändra andra – trots att vi vet att det sällan leder dit vi vill. Det tokiga är att trots att önskan är så logisk så bäddar vi för hopplöshet och maktlöshet. Om vi nu istället kan ”plocka hem” energin och fokusera på den vi kan förändra, säga JA till kunskap och även tända vår motivationshjärna så kan allt förändras.
Det finns ett fint kinesiskt citat som illustrerar detta fenomen: Lär honom att fiska och han har mat för livet. Syftet med online kurserna är – att lära sig att fiska.

Ok, nu fattar jag bättre. Men, kan man även komma till dig och ta några live timmar om man behöver? Det kan ju hända att man får upp en gädda när man egentligen önskar sig en abborre!

Jag ler.

Självklart. Många gör precis så. De tar onlinekursen hemma och sen kommer de hit några timmar för att göra ”djupjobb” hos mig eller hos en terapeut som går i handledning hos oss. Intressant nog blir det i längden både bättre, enklare och billigare. Vilken tur!

Jag ser framför mig att hennes huvud ivrigt nickar upp och ner och jag gissar att hennes mun ler. Hon fattar och känner min övertygande entusiasm.

Eva Berlander