Det blir aldrig bra ändå…

Hej Eva!
Jag skulle vilja ha hjälp med min relation. Min fru och jag bråkar ständigt. Inte för att jag tror att du kan hjälpa oss, då vi provat olika saker och det har gått åt helvete ändå.
Johan


Vår hjärna läser av nästa sekvens baserat på tidigare sekvenser. Det sker hela tiden, med ren automatik.
Negativa upplevelser kommer att kidnappa vårt system mycket snabbare än positiva, då naturen intressant nog inte är så uppmärksam på att vi ska vara lyckliga, utan snarare på att vi ska överleva.

Det gör att när vi har upplevt smärta, rädsla, oro mm, så kommer vårt briljanta nervsystem hjälpa oss att snabbt uppmärksamma det ”farliga”. Allt för att vi inte ska uppleva smärtan igen. Smart.
Fara = kontroll och det är det som gör att vi så lätt ser det negativa, fastnar och ältar negativa tankar eller oroar oss – kanske helt i onödan.

Ofta leder det till stark negativism och pessimism. Ibland leder det även till en nästan manisk positivitet, där vi stänger ute det negativa och därmed tror, att vi ska kunna undvika det som gjort ont tidigare. Båda av en god orsak men som tyvärr sällan leder dit vi vill.

Det kan låta lite tungt, men här tror jag att vi ska välja att hoppa högt av entusiasm och vara nyfikna. På den platsen kan vi gå på upptäcktsfärd i vår egen arkitektur, smeka oss själva på kinden och lära in nytt.

Eva Berlander

P.S. Nedan får du lyssna på lite humor gällande pessimism.

https://www.youtube.com/watch?v=3SR1nO7lgk4