Viktigt att komma ihåg i tider av kris, lågkonjunktur och konflikter!

Det intressanta är inte att konflikter sker, utan snarare hur vi hanterar dem, när de tittar fram och visar sitt buttra och fula ansikte.

Vi ser hur dessa konflikter styr våra liv, hemma i köket, på kontoret, på nätet eller och i länder som befinner sig i krig och bedrövelse. Här är det lätt att bli uppgiven, förbannad och rädd. Speciellt när vi fokuserar på det vi INTE kan förändra.

För vad kan du och jag göra när vi bevittnar kriget mellan Hamas och Israel? Eller hur kan vi påverka det som sker i Ukraina eller i andra delar av världen? Eller kan vi ta ansvar för hur våra medarbetare, kunder eller chefer beter sig? Kan vi förändra vår partner, våra vänner eller andra i vår närhet?

Nej, självklart kan vi inte göra det.

Vi ska komma ihåg att oro, rädsla och konflikter smittar. Här är det lätt att hamna i pricken av problem och när det sker skrämmer vi helt enkelt slag både på oss själva och på varandra. En larmad hjärna försvarar sig, helt enkelt.

Kanske visar det sig i form av arga inlägg i sociala medier. Kanske reagerar vi med att attackera, diskutera, argumentera, kritisera, gräla, vara tysta, lägga locket på, vara ”över-positiva” och därmed inte tåla det som är. Kanske reagerar vi genom att dra därifrån, stänga av och fly?

Oavsett vår reaktion tycker jag att vi ska med värme och medkänsla ”sätta ett hjärta runt oss själva och andra” och titta på detta fenomen lite utifrån. På resan förstår vi att en larmad hjärna gör det bästa den kan, trots att det mycket sällan leder oss dit vi vill.

När vi tar bort förnekelsen av att vårt försvar INTE leder oss dit vi vill, samtidigt som vi med nyfikenhet börjar lära av vad forskning visar fungerar, samt att vi lägger vår fokuserade uppmärksamhet mot det vi kan förändra, ja då händer det magiska saker.

Jag ser det varje vecka i min klinik. Individer, par och grupper som fastnat i oro, konflikter och hjälplöshet och som med ”rätt” verktyg i sin hand, börjar att göra nytt. Nytt som leder till glädje, lugn, vänlighet, uppskattning, öppenhet, kreativitet, motståndskraft och kärleksfulla relationer. Härliga egenskaper som smittas vidare och som gynnar våra familjer, våra företag, våra organisationer, våra samhällen och världen i stort.

Viktigt att komma ihåg i tider av kris, lågkonjunktur och konflikter.

Eller vad tänker du?

Eva Berlander

P.S. Du hittar alla mina kommunikationsutbildningar på hemsidorna: evaberlander.com & berlanderproductions.se

Här ingår böcker, manual, övningar, vetenskapliga fakta, certifikat, demonstration av mitt arbete med par i konflikt och mycket, mycket mer. Om du vill låta dig inspireras, lyssna på Evas relationspodd eller kom och träffa mig live. I möjligaste mån finns jag här för dig.