Vi väljer våra vanor…

Plasticitet är hjärnans fantastiska förmåga att förändra sig själv.

Det positiva med detta är att vi alltid kan göra nytt och härmed utvecklas. Det negativa är att trots förmågan till utveckling och nya möjligheter så har vi alla en tendens att göra, tänka och känna det vi alltid har gjort, tänkt och känt tidigare. Så intressant!

Kanske fastnar vi i en evig spiral av negativt ältande och tankar av oro. Vi ser det som inte fungerar. Vi kritiserar, både oss själva och varandra. Några av oss blir passiva och fyllda av både tyngd och ledsamhet. Andra blir överaktiva och ensamma.

I vårt fina försök att lugna ett ibland galopperande nervsystem, börjar vi kontrollera, diskutera eller argumentera. Vi rusar på, bedövar oss på olika sätt och ibland fastnar vi i kampens klor där en alltid har rätt och en alltid har fel.
Vägarna är många.
Målet är detsamma.

Nyckeln är att ta sig själv på allvar. Ta ansvar för att förstå och integrera vad forskning visar fungerar gällande interpersonella relationer och mental hälsa.

Att säga JA till att rikta fokus mot oss själva och börja gå på en spännande upptäcktsresa. Att med värme och empati se oss själva lite utifrån och skapa det vi på engelska kallar för resilience (motståndskraft).
Vi är inte det vi känner utan känslorna är enbart en del av oss.
Saken är lite komplicerad, då det gäller att välja att säga JA till vågen av det som är, släppa identifieringen med känslan och ändå tåla den.. Lättare sagt än gjort – men oj så spännande!

Här kommer en lite inspirerande film:

Vi väljer våra vanor. Vad väljer du?

En fin sommarvecka önskar jag dig!
Eva Berlander

P.S. Här bokar du din egen utbildning gällande kommunikation och vägen till att leva istället för att överleva: ONLINE eller LIVE. Vill du inspireras av en föreläsning? Se här. Eller kom och var med på Bokmässan där jag tillsammans med min vän TV-journalisten Annika Dopping samtalar om min nya bok: Du förstör vår relation: 20 sätt att förstöra en relation – och strategierna för hur ni an reparera den! Du köper den hos oss på institutet för 200 kr + frakt.