Världsfred = Ansvar

09024088-8dc5-4fbd-ab4c-73352d6b0d14Jag sitter i soffan och tittar på Godmorgon Sverige. Samtidigt som jag försiktigt sörplar i mig mitt goda men väl heta kaffe hör jag hur programledarna pratar om näthat. Det är visst veckans tema. Min mun ler lite när jag ser att de så klokt ändrat namnet näthat till nätstark. Det är bra.

Det är också bra att de tar upp ämnet mobbing. Hur mänskligt och oerhört ont det gör att få läsa kränkande meningar om sig själv på nätet. Den härliga och positiva känsla som först värmt min kropp (en del kan bero på kaffet…) blandas plötsligt med en lätt frustration.

Oh, vi fastnar så ofta i att fokusera på symptom! Jag suckar djupt. Jag hör mig själv utbrista: ”Men för sjutton, titta djupare! Vi måste titta på orsak och verkan och inte bara fastna i alla dessa symptom!” Rummet fylls av ytterligare en djup suck.

Forskning visar tydligt att barn gör vad vuxna gör. Barn känner vad vuxna känner. De små är även helt beroende av att vuxna (speciellt deras föräldrar) kan lugna och reglera sina egna och därmed även deras nervsystem.
Många av oss fastnar i maktkampens klor. Både inom oss själva och mellan oss som individer. Vi tolererar sällan olikhet, vi bråkar om småsaker, vi lyssnar dåligt på varandra, vi suckar, vi kritiserar, vi stänger av, vi går iväg, vi projicerar, vi stressar, vi pratar skit om varandra… Ja listan kan göras lång.
Vår kamp dyker upp på våra arbetsplatser där mobbing och konflikter är vardagsmat. Vi ser det även på bästa sändningstid på TV. Konflikter där vuxna mobbar andra vuxna, har blivit normalt. Speciellt inom politik. Jag skakar på huvudet.
Sen ovanpå det, mobbar vi oss själva. Alla dessa kritiska meningar och oroande tankar, som så lätt får fäste i hjärnan. Elaka, negativa och fördömande ord istället för uppskattande hurrarop.

Jag tror att vi alla behöver ”sätta ett hjärta runt” oss själva och varandra. Vi behöver se på kampen med varma och mjuka ögon. Det är symptom på någonting viktigt som vi behöver ta ansvar för att förstå. Förstå, leva och integrera. Kunskap som med medvetenhet och ansvar leder till kompetens, och som sen smittar vidare.

Det här är en av många orsaker till varför jag tillsammans med Dr Pat Love har en viktig utbildning i juni. Core Value Living handlar om att ta ansvar för att leva sitt bästa jag.
Det är även orsaken till varför vi på institutet har skapat onlineutbildningar. Allt för att du ska kunna sitta hemma i din egen vrå, ”tända din hjärna” för kraft, glädje och nytt. Nytt som leder dig dit du vill.
Det är också därför vi har valt att göra en relationspodd. En gratis möjlighet för dig att se på dig själv och de dina med de varmaste av ögon.

Min andning är mjuk. Tankarna lägger sig till ro. Kroppen är varm och igen fylld av hoppfull motivation. Kaffet har en perfekt temperatur.

Eva Berlander

P.S. Här kan du lyssna på en klok och fin liten tjej: