Låter du också andra bestämma vem du är? 

”Eva, du menar inte att JAG ska vara snäll och mjuk mot min man, när han är en fullständig idiot mot mig? Ska jag bara tåla det??! Man måste väl för-fan sätta gränser för vad som är ok?”
Den vackra rödhåriga kvinna som står framför mig ser uppgivet arg och bestämd ut.
Hon suckar djupt. Bekymmersvecken i pannan syns tydligt, ögonen är spända och armarna fäktar vilt i hennes försök att få mig att förstå hennes livssituation.
Jag har precis avslutat en av mina många föreläsningar i ämnet Kärlek och respekt.

Mitt huvud nickar mjukt upp och ner, mina ögon signalerar en varm blick och jag vänder min kropp emot hennes kropp. Hon fortsätter: ”Eva, varför skulle jag välja att vara vänlig om han väljer att vara en skitstövel?”
Med STOR förståelse för hennes frustration och känsla av maktlöshet säger jag med en bestämd men väldigt mjuk röst:; För att det KÄNNS BRA I DIG att göra ”rätt.” Rätt enligt dina Core Values.

Att leva efter sina kärnvärderingar är lättare sagt än gjort. Med stor värme och förståelse för oss själva (och varandra) behöver vi påminnas om vinsten av att lära oss att lugna och reglera vårt egen nervsystem. Allt för att vi själva ska välja att vara den vi vill vara – oberoende av hur andra är.

Vem är du? Vem och hur vill du vara? Vill du vara arg, bitter, gapig, kritisk, stängd, oengagerad….. eller mjuk, tolerant, kärleksfull och levande?
Kanske provocerande frågor då de flesta av oss verkligen VILL vara toleranta och kärleksfulla. Ändå förlorar vi oss själva så ofta och blir den vi helst inte vill vara. Vi ramlar helt enkelt ner i vår krater som jag brukar säga på ett lite mer lättsamt vis.

 Här får du se ett kort klipp där min kollega och vän Dr Pat Love pratar om Core Value Living. Självklart gäller detta viktiga ämne även ditt yrkesliv.  Kunskap och stöd är nyckeln till förändring. Många vägar leder till Rom. Vilken väg väljer du?

Eva Berlander  

P.S. Det finns några få platser kvar om du vill följa med oss till Gardasjön, Italien. Ämnet är Core Values. Så spännande!