Gillar du smootie eller fruktsallad?

Telefonen ringer och en journalist vill intervjua mig via telefon. Så här låter en del av vår konversation:

Eva, Jag vill gärna skriva några rader om ert arbete då jag nyss läst din berörande bok; Att leva istället för att överleva; medveten dialog ger kärleken en chans.  
– Kul, svarar jag. Det går bra nu direkt.
– Toppen,
säger hon glatt. Innan jag ger mig in på själva intervjun så vill jag först ställa en viktig fråga gällande ordet HEN. En sak som förbryllar mig när jag läser din bok är varför du väljer att skriva orden HAN och HON i istället för ordet HEN?

– Vilken fin fråga, säger jag med värme och entusiasm. Vi på institutet arbetar med att skapa integrating. Integrering kommer av differentierade delar som länkas samman. Ett sätt att se det på är via våra interpersonella relationer.
Med ivrig röst fortsätter jag; Låt mig ta en metafor: HEN blir för mig en smoothie och vi jobbar med frukt- och bär-sallad. I en sallad är alla frukter och bär separata och alla har sin egen DNA uppsättning. I en smoothie blandas allt samman till en salig röra. Samma röra som vi människor ofta fastnar i – speciellt när vi kommunicerar. En persons känsla blir bådas känslor och här låser vi oss ofta i kamp av rätt och fel.
Jag bubblar vidare…Konsten är att ära han, hon och även hen. Att få vara olika och lika med värme och respekt.Jag brukar säga att vi måste ”gå isär” för att kunna hålla ihop.
Journalisten fnissar och utropar; Ok, då förstår jag bättre! Du jobbar med alla delarna i en fruktsallad!!
– Ja, så är det. Vi undervisar individer, par, terapeuter och andra yrkesgrupper att kommunicera på ett sätt som leder till kontakt. För att de ska ske behöver vi vara differentierade och samtidigt länkade. Intressant nog både inom oss själva och mellan varandra.
Det betyder inte att alla män är på ett speciellt sätt och att alla kvinnor är på ett annat. Det betyder dock att jämlikhet kommer av att ära och respektera olikhet och likhet – både mellan kön och person. Att vi med lite humor och stor respekt kan se vad forskning visar och härmed lättare förstå varandra och oss själva.

Vill du veta mer om hur du kan blanda din egna frukt- och bär-sallad så läs vidare här på hemsidan! Och om du har möjlighet, kom och var med på min uppskattade föreläsning Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt? Jag är i Göteborg den 28 januari och i Stockholm den 11 februari.

Boka din plats här!

En skön helg önskar jag dig.
Eva Berlander 

 

P.S    Ett gott skratt förlänger livet… 
Det tar 7 sekunder för maten att passera magsäcken.
Ett hårstrå kan bära ca 3 kg.
En penis är tre gånger längre än tummen.
Lårbenet är hårt som betong.
Kvinnans hjärta slår snabbare än en mans och hon blinkar dubbelt så ofta.
Kvinnor har läst hela den här texten. Männen stirrar fortfarande på sin tumme!!!