En sanning?
Efter att ha studerat (och utbildat) interpersonell neurobiologi under en längre tid, har en av de största insikterna varit att förstå hjärnans oerhörda känslighet för verkliga och overkliga hot. Även de minsta tänkbara ”hot” kan för nervsystemet bli katastrofalt allvarligt. Hjärnan är helt enkelt mer intresserad av vår överlevnad än att vi blir lyckliga.
Vi blir känsliga för oro, rädsla, utanförskap, kritik, en hård röst, en rynkad panna, distans eller ilska. Naturligtvis ska vi vara uppmärksamma på verkliga hot, men vi ska inte spilla mentala resurser och stresshormoner på falskt alarm. Det gör det svårare att ta itu med verkliga problem, och får oss att ”bada” i lidande, upplevd maktlöshet och stress. Här förlorar vi möjligheter till närhet och samverkan med andra, och fastnar i cykler av meningslösa konflikter.
När detta sker, behöver vi ”sätta ett hjärta runt” allas vår mänsklighet, och även ta ansvar för att lära oss se skillnad på verkliga och upplevda hot. En spännande och intressant resa mot hälsa och bra relationer.
Titta gärna här på en kort film gällande oro. Här kan du även se en längre film om lättnaden av att släppa taget om rädsla.
Har du bestämt dig för att gå på en spännande upptäcktsfärd i din egen ”arkitektur”? Jag kan varmt rekommendera dig att ta vår onlineutbildning: Att leva istället för att överleva eller att tillsammans med en partner/vän närvara vid vår workshop med samma namn. Nästa tillfälle är 10-12 november. Nu har du även möjlighet att närvara på Pat Love och min unika workshop den 2-3 september. Begränsat antal deltagare.
Vill du enbart ha en introduktion till vårt mycket uppskattade arbete? Du bokar onlinekursen: 10 steg mot nya möjligheter här.
Eva Berlander
P.S. Som pricken över i:et – får du även lyssna på Mats Lekander, Professor i hälsopsykologi.