Dopamin = Belöningssystem
Vårt nervsystem består av 100 miljarder nervceller, Ett komplicerat och spännande nätverk, med små mellanrum mellan varje neuron. Därför är vi fullständigt beroende av kroppens kemiska budbärare, signalsubstanserna, för att kunna fungera. Information som hjälper cellerna att kommunicera, istället för att bara vara isolerade öar.
En nervcell släpper iväg sina signalsubstanser, dessa tar sig över gapet för att fästa sig på särskilda mottagarmolekyler på närmaste nervcell, vars signalmolekyler i sin tur frisläpps och påverkar nästa nervcell i kedjan. På det sättet vandrar ständigt impulser till och från hjärnan, för att styra våra rörelser, känslor, tankar, matsmältningsorgan, lungor och hjärtan – ja, egentligen allt som gör oss till levande varelser.
När kommunikationen fungerar som det är tänkt mellan de olika signalsubstanserna i hjärnan så mår vi bra. Men ett obalanserat system leder till problem.
Banbrytande svensk forskning ledd av Arvid Carlsson (Nobelpristagare) avslöjade att dopamin är en av våra viktigaste signalsubstanser, ett må-gött hormon kopplat till hjärnans belöningssystem.
Hormonet hjälper oss att söka efter upplevelser som ger oss eufori, belönings- och lustkänslor samt njutning. Dopaminet påverkar inte upplevelsen i sig utan påverkar istället viljan till lust och njutning. Det gör att vi ständigt letar efter saker och upplevelser som ger oss njutning och belöning.
Dopamin bär också det kemiska ansvaret för vårt humör, eftersom det spelar en nyckelroll för att skapa känslor som glädje och motivation via vårt belöningssystem i hjärnan. Evolutionen har inte byggt detta belöningssystem för att göra oss lyckligare utan det rör sig om ren överlevnad.
Att njuta, att äta, ha sex, att röra på sig, att vara i kontakt eller att bibehålla kroppstemperaturen är några exempel. Om vi mår bra av dessa basala aktiviteter ökar det helt krasst chansen för människosläktet att bestå.
När dopaminet flödar från hjärnans belöningssystem stimuleras särskilda mottagarmolekyler på andra nervceller som får oss att njuta. Det gör att vi aktivt anstränger oss för att få uppleva den behagliga känslan igen. Hjärnan belönar oss också med en dos dopamin när vi gör nya saker eller när vi har löst en svår uppgift.
Det tokiga är att belöningssystemet även kickar igång njutning som är skadlig i längden. Alkohol, nikotin och andra beroendeframkallande droger ger ofta en kraftig frisättning av dopamin, liksom spelmissbruk och mat som dryper av fett och socker.
På jakt efter bl a dopamin lockas vi av nytt. Det kan vara via en förälskelse eller genom att kortsiktigt fastna i våra datorer eller i våra telefoner, i sökande efter snabb stimuli i form av nyheter, spel, och det senaste inlägget på instagram eller på fb. Kortsiktiga saker som sällan leder dit vi vill.
Nedan får du se en fin film i ämnet.
Ju mer vi förstår om vår kropp, vår hjärna och dess briljanta nervsystem desto lättare kan vi medvetet välja att stimulera det som leder oss dit vi vill. Så oerhört spännande och kraftfullt!
Jag önskar dig en skön vecka.
Eva Berlander