Din hjärna lurar dig!

För många år sedan – när jag gick en av mina många terapeut-utbildningar – så fick jag lära mig att det var viktigt att alltid lita på sina känslor. Att lita på dem och att våga stå upp för sig själv, baserat på just känslorna.
Idag visar forskning det motsatta; Ofta kan vi inte lita på våra känslor då vi med största sannolikhet kommer att känna det vi har känt många gånger tidigare. Ju oftare vi har känt en känsla, desto oftare kommer känslan till oss som en ”sanning”. Detta gäller framförallt ”negativa” känslor som hjärnan kan uppfatta som fara på ett eller annat sätt och speciellt när känslan kan länkas till de som står oss när.

Hjärnan läser helt enkelt av nästa sekvens baserat på tidigare sekvenser. Den fyller i de tomrum som uppstår, den drar snabba slutsatser och skapar mönster av sannolikhet – blixtsnabbt!
Så spännande!

Enkelt uttryckt tar vi information till oss via två vägar. En är oerhört snabb och en är en lite långsammare väg….. Tycker du att det här är lika intressant som jag så kan jag rekommendera den lilla boken: Thinking Fast and Slow av Daniel Kahneman.

Känslan av att vara utanför, ignorerad eller och inte delaktig kommer larma nervsystemet rejält. Likaväl som upplevelsen av att vara kritiserad eller ”dissad” – vilket i sin tur triggar känslan av att inte vara bra nog och därmed ”risken för att inte få vara med i flocken”. (Vilket är just det som vi evolutionärt fått lära oss är en stor fara.)

Gamla känslor av fara och ont är kännetecken på maktkamp och konflikter. Då litar vi ofta blint på våra känslor och ”får då för oss” sanningar som leder till en negativ dans av inre och yttre svårigheter. I en parrelation kan det t.ex låta så här.
Din hjärna lurar dig helt enkelt!

Eva Berlander

P.S. Vill du veta mer gällande neurobiologi, konflikter och kärlek, anmäl dig på vårworkshop; Att Leva istället för att överleva eller gå online-kursen med samma namn. Se här. Vill du ha ett litet smakprov så är du välkommen på min föreläsning Kärlek och respekt – ska det vara så förbaskat svårt (Nästa tillfälle är nu på torsdag, den 5 november, Scandic Sergel Plaza, Stockholm.)  Boka din plats här.  Välkommen!