Att tända hjärnan

Det är inte din hjärna som styr dig – det är du som styr din hjärna.

Den vackra kvinnan med det mjukt lockiga håret tittar upp. Hon ser på mig med en intensiv, bestämd blick fylld av smärta. Hon nickar. Jag vet att hennes inre är i uppror och att hon slits mellan hopp och förtvivlan.
Hon älskar sin man, men han har bestämt sig för att skiljas. Lämna henne trots deras två gemensamma barn.
Hon andas lite hackigt och för ett ögonblick dansar hennes blick, som om hon inte riktigt har bestämt sig för om hon ska slå till honom, krypa ihop som en boll, ge upp eller om hon ska höja ribban för sig själv, och gå hel ut ur det här.
Hon upprepar högt meningarna som jag nyss givit henne:
– Vad ska jag med en man till som inte längre vill vara med mig? Det är som om jag har ett AB med någon som inte vill gå till jobbet.
Hon suckar, nickar, och på ett ögonblicks sekund ser jag att hon väljer den tredje vägen. Hon ska bort från detta som gör så ont. Hon vill ha någon som är villig till att ”göra jobbet med henne”, ta tillbaka sin kraft och tända hjärnan för glädje igen. Hennes ansikte lyser av plötslig styrka, målmedvetenhet och motivation.

Han tar ett djupt andetag, tittar försiktigt upp och möter lite osäkert hennes blick. Ansiktet avslöjar oro, ledsamhet, förundran och självklar lättnad. Han vill att hon ska vara stark.

Jag tänker ”Det är inte det som hände oss som är avgörande, utan mer hur vi hanterar det som händer oss. Det finns många vägar som leder till Rom. Vi kan välja att vara ihop och vi kan välja att gå isär. Det finns inga rätt eller fel – bara ansvar. Konsten är att tåla det som är och att fokusera på det vi kan förändra – oss själva. Lättare sagt än gjort.”

När vi har det svårt, blandar vi ofta ihop oss och konsekvensen blir det jag kallar för en smoothie. Vi behöver vara och ansvara för vår egen frukt. Lycka kommer när vi står i oss själva och ändå är länkade – som i en fruktsallad.
Att komma tillbaka och ha ”en romans med sig själv” tar tid. Hälsa och att leva livet fullt ut kommer av integrering. Differentierade delar som länkas samman. Som tur är finns det många hjälpmedel att ta till.

Varje veka får vi höra att vår onlineutbildning Att leva istället för att överleva är en stor hjälp på vägen: Läs mer om den här.
En annan väg är fysik aktivitet. Forskning visar tydligt hur träning hjälper oss att skapa integrering.

Det är inte din hjärna som styr dig – det är du som styr din hjärna. Vilken tur!
Eva Berlander

P.S. Dr Pat Love och min utbildning gällande Core Value Living (leva vårt liv baserat på våra grundvärderingar) kommer snart som en onlineutbildning. Pat kommer även tillbaka till Sverige i höst. Så spännande! Här kommer lite berörande musik.
I dag kan du även lyssna på ett nytt avsnitt i vår podcast!