Att helt enkelt leva istället för att överleva

Bröstet är tungt och en rullande, nästan krampaktig våg av både sorg, ödmjukhet blandat med tacksamhet väller genom min kropp. Tårar trillar ner för min nu ganska våta kind. Med grumlig syn läser och berörs jag av Kristian Gidlunds bok: Mot monsunens hjärta- reportage och intervjuer.

Han, denna modig man,som genom sin blogg, som sen blev två fina böcker (I kroppen min: resan mot livets slut och alltings början och i kroppen min: vägsjäl) öppet och så hudlöst berört miljontals hjärtan i sin berättelse om sitt liv och sin cancer. Om längtan, sorgen, ensamheten, ångesten, ilskan, maktlösheten och döden.

Kristian Gidlund levde in i det sista och gjorde sitt bästa för att leva livet fullt ut.

När jag torkat mina tårar, ler min mun Den ler för längtan, glädjen och önskan som jag själv känner och så ofta får gåvan att bevittna i min klinik. Individer och par som verkligen står upp för sig själva, visar sig och precis som Kristian blottar sitt inre i sitt sökande att leva livet – just fullt ut.

Vågen av sorg byts ut mot värme. Ryggen reser sig stolt och min blick är klar.

Jag suckar; tänk att det enda vi vet är att vi ingenting vet. Att vi alla lever lite på lånad tid och därför behöver hurra, dansa och uppskatta det vi har – i stunden av nu. Att våga, nu närvi har chansen, släppa taget om maktlöshet och oro och istället rikta vår uppmärksamhet mot det lilla vi kan påverka.

Orden ur Sinnesrobönen, skrivna av den amerikanske prästen och teologen: Reinhold Niebuhr visar sig i min inre blick. En kristen bön som oftast sammankopplas med Anonyma Alkoholister (AA) och Anonyma Narkomaner.(NA)

”Gode Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden”.

Dessa kloka och viktiga ord betyder mycket för mig personligen. De ligger även som grund i varför jag nu startar en ny spännande online utbildning. En stor kunskaps dos – som snart kommer att finnas tillgängligt både på svenska och engelska – och som ska inspirera till kraft, glädje, ansvar och kärleksfulla relationer.

En utbildning som riktar sig till DIG som individ.

Så att DU kan välja att göra din del i att skapa kärlek – både inom dig själv och mellan dig och de dina.

Att helt enkelt leva istället för att överleva.

Eva Berlander