Att gå på besök…

Mikael sitter lätt framåtlutad i den grå fåtöljen. Deras stolar än vända mot varandra och de sitter så nära att han lätt kan ta hennes hand, om han vill det. Han andas lugnt. Kroppen är fylld av förvånad nyfikenhet.

Hennes blick är intensiv och koncentrerad. Febrilt letar hon efter orden som ska få honom att förstå.
Lotta har väntat så länge på att han ska lyssna och sätta sig in i hennes värld. Hon söker stöd och lugn genom att sakta och lätt massera hennes just nu kalla och samtidigt svettiga händer. Längtan av att bli hörd och begripen blandas med tvivlen och hopplösheten av tidigare erfarenheter, där allt gått åt helvete. En evig tid av missförstånd, destruktiva gräl och tillslut tystnad.

Hon kastar en vädjande, lite rädd blick på terapeuten som sitter bredvid dem båda. Eva nickar lugnande och säger med en mild och lite uppmanande röst till henne:

”Titta på honom. Lyft blicken och se att han är här för att höra och förstå dig”

Terapeuten belyser mannens öppna och lite nyfikna ansikte.
Evas röst är mild och hon andas lugnt.
Terapeuten uppmuntrar Lotta att sätta sig rak i ryggen, stå upp för sig själv, lita på processen och berätta för honom det som sker i henne just nu. Hon påminner henne om att han tål det hon har att säga. Han vet att han enbart är på besök i hennes inre. Igen, vi har inga problem som ska lösas, utan bara ett äventyr att leva – just nu.

Kommunikation handlar om närvaro och Eva vet att detta fina par redan sett hur kommunikation som leder till kontakt går till när de varit på workshopen Att leva istället för att överleva.

”Det som händer i mig just nu”, viskar terapeuten med en mjuk teaterröst.
”Det som händer i mig just nu är att jag är glad att du är här, men jag är också skiträdd.”
Mikael speglar mjukt det hans partner säger och med nyfikenhet, frågar han; ”Har jag hört dig?”
Hon nickar och rynkan i pannan slätas ut för ett ögonblick.

Han speglar och försöker lägga sig själv lite åt sidan för att närvara hos henne. Han vet att Eva är där för att hjälpa dem båda att höra varandra, på riktigt.
– ”Berätta mer,” säger Mikael.

Eva fylls av värme, respekt och glädje. Hon vet, efter 30 år av detta magiska arbete, att deras brobygge kommer att sluta i respekt, värme, förståelse och kontakt. De har fattat grejen med att hålla isär för att kunna vara ihop. Snabbt hinner hon tänka: oh, detta borde finna på Youtube! En våg av tacksamhet, glädje och energi sköljer över henne.

En av grundpelarna i dialogen: ”Att gå över bron” är intoning. Här får du se en kul film om hur svårt det ibland kan vara att spegla och förstå.

Önskar dig en fin vecka.
Eva Berlander

P.S. Vill du också lära dig kommunikation som leder till kontakt? Det finns några få platser kvar på workshopen 2-4 mars. P.g.a ombokning finns även lite tid för dig/er att träffa mig privat i Stockholm. Kontakta institutet för mer information. Kom ihåg att prenumerera på vår podd, antingen på iTunes eller på det ställe som passar dig bäst. Besök och prenumerera gärna på min YouTube-kanal också!