Är du rädd för björnen?

Förr trodde vi att om vi går ut i skogen och har turen/oturen att träffa på en björn så sker detta med ren automatik:

  • Vi blir rädda
  • I värsta fall börjar vi springa (eller så kanske vi försöker gömma oss eller svimmar av skräck!?)
  • Sen när vi kommer i säkerhet så börjar vi tänka.

Nu vet vi att om vi har turen/oturen att träffa på en björn så blir kroppen oftast rädd och reagerar med att antingen fly, attackera eller ”spela död”. Detta sker med ren automatik – på en nanosekund. Sen kommer våra känslor och tillslut även våra tankar ombord.

Detta är en viktigt kunskap då våra tankar inte bestämmer hur vi känner utan vår kropp skickar med automatik signaler gällande fara eller trygghet. Kroppen kommer först, sen känslor sen tankar…

Ju oftare kroppen (hela nervsystemet) reagerat på någonting desto starkare blir det.

När vi väljer att med nyfikenhet och mjukhet förstå vår egna kroppssignaler desto bättre kan vi lugna och reglera vårt ibland galopperande nervsystem. Här kan vi välja att möta, begripa och lugna.
Speciellt när det ”känns som” om vi är tillsammans/gifta med en björn!

Så spännande!

Här kommer en fin film gällande att lugna en ibland rädd kropp:

Här kommer även en kort introduktion på en film där Disney beskriver känslor på ett härligt sätt. En film som jag varmt kan rekommendera dig att se själv eller tillsammans med ditt barn. Inside out-trailer.

En fin vecka önskar jag dig.
Eva Berlander

P.S. Har du bestämt dig för att ta ansvar för din egen glädje och tillgång till kraft? Du hittar min och Pat Loves kurs här. Här bokar du även våra mycket uppskattade online-kurser.