Skilsmässa och farvälprocess

Ett klokt sätt att avsluta sin relation, eller genomgå en skilsmässa, kan vara att gå en workshop för par. Det kan också vara sunt att ta några privata sessioner för att i dialog säga det som behöver sägas och sen som avslutning göra en farvälprocess. Dialogerna och farvälprocessen är naturligtvis smärtsamma men också mycket läkande och uppskattade. Oavsett om beslutet har varit gemensamt eller ej kan den uppskattas av både av den som lämnar och den som blivit lämnad. Vid en skilsmässa öppnar farvälprocessen ofta upp för en ny möjlighet i livet.

Att välja möjligheten att på ett värdigt och respektfullt sätt säga HEJ DÅ är lika viktigt som vår naturliga reflex att säga HEJ när vi först träffas. Vi har ofta självklara ritualer för ”Hej” som förlovning, bröllop mm. Det är även viktigt att säga Ja till ett värdigt, ödmjukt, ofta smärtsamt men läkande ”Hejdå”.

Många gånger vänder ett Hej då – till ett Hej, när vi börjar förstå mer om vad som skapat maktkampen som lett till beslutet att ta farväl.

För par som väljer att avsluta sin ”kärleksrelation” rekommenderar vi alltid workshopen Att leva istället för att överleva för att ni lättare ska kunna förstå maktkampens dans och därigenom få hjälp till att släppa eventuell skuld, tyngd och kamp mellan er.

Det är även mycket klokt att individuellt ta den stora online utbildningen; att leva istället för att överleva, då den kan jämföras med många timmars terapi. Den hjälper dig/er att förstå varför du/ni hamnat där du/ni hamnat och redskap att ta dig/er vidare. En mycket uppskattad utbildning.

Om workshopen eller den stora onlineutbildningen med samma namn, inte går att ta in så  rekommenderar vi å det starkaste den lilla onlineutbildningen: 10 steg mot nya möjligheter. Detta för att ni lite lättare ska kunna se er själva och varandra med varma ögon.

Vi kan därefter arbeta under en eller två dagar i privata sessioner. Terapeuten kommer att guida er till en ny plats och där det är möjligt att rensa bort de “föroreningar” som eventuellt vilar emellan er båda.

Skilsmässa – att säga farväl till det gamla med ära, ödmjukhet och respekt.

Att säga “Hej då”, är lika viktigt som att säga “Hej”. För att vi helhjärtat ska kunna säga “Hej” till något nytt så behöver vi ta farväl av det gamla med respekt och värdighet – speciellt om ni har barn tillsammans.

Det finns ingenting finare för barn än att se sina föräldrar sams. När vi som vuxna väljer att ta hjälp och möta, tåla och leva det som är – lär vi oss att lugna och reglera våra egna och varandras ibland galopperande nervsystem.

Vårt nervsystem smittar intressant nog direkt till våra barn. Barn lär sig möta sina känslor när vi kan möta och reglera våra egna känslor som vuxna. Speciellt de känslor som är smärtsamma och svåra. Nu blir kris istället utveckling.

Dialogen “Att gå över bron” med farväl i syfte är oftast smärtsam, ledsam men även oerhört läkande och därmed viktig för er båda-.

Farvälprocessen öppnar upp för nya möjligheter i livet.