Varför bråkar man i ett förhållande?

Varför bråkar man i ett förhållande?

__

Svar

Konflikter uppstår ofta när vi inte kan kommunicera på ett sätt som leder framåt. När vi inte kan tolerera olikhet och höra varandra på riktigt.

Vi människor (egentligen alla däggdjur) är gjorda för kontakt. Vi ropar efter att bli hörda, begripna, sedda och älskade. Vi vill helt enkelt höra till flocken.

När det inte sker gör vi det bästa som vi kan för att hantera det. Här brukar vi antingen vända ut vår energi och attackera- det som jag i mina böcker och utbildningar kallar för att vara en hagelstorm. Eller så vänder vi in vår energi och drar oss undan, flyr och blir tysta (sköldpadda).

En negativ dans om de flesta av oss kan känna igen. Här är det viktigt att ”sätta ett hjärta runt” oss själva och varandra och förstå att det är vårt nervsystem som försöker hjälpa oss på bästa möjliga sätt. Negativ kontakt är bättre än ingen kontakt alls men tyvärr leder sällan gräl och bråk till det vi längtar efter.

Jag vet att bakom varje konflikt ligger en önskan. Mitt jobb är hjälpa par att hitta sin önskan och längtan och att lära sig att uttrycka det. Mitt arbete handlar också om att lära par att kommunicera och att ” bygga en bro av kontakt” så att de kan höra varandra på riktigt. Intressant nog upphör oftast gräl och svårigheter när vi blir hörda och begripna på riktigt.        

Eva Berlander