Vet du Eva, varför man blir deprimerad?

__

Svar

Det finns många orsaker till varför vi människor kan uppleva oss deprimerade.

En av orsakerna kan vara att vi upplever oss maktlösa vilket för hjärnan att direkt uppfatta fara. Det betyder inte att vi känner oss rädda men nervsystemet tolkar det vi upplever som fara och reagerar efter det.

När hjärnan upplever fara har vi förenklat 4 vägar att gå. Antingen vänder vi ut vår energi och attackerar. Jag kallar detta för att vara en hagelstorm. Eller så vänder vi in vår energi och flyr. Här blir vi mer som sköldpaddor i min lekfulla värld. Den tredje vägen är att hjärnan upplever fara så mycket att vi fryser still. Vi kan inte riktigt röra oss utan vi blir passiva. Denna form kan upplevas som en depression. Vi upplever att vi är instängda i ett hörn och vi vet inte hur vi ska komma till en ny plats. Slutligen kan vi om vi blir riktigt rädda svimma, förlora medvetandet och faktiskt dö.

Dessa fyra vägar är biologiska och alla däggdjur har mekanismen inom sig.

Det jag vet efter att ha arbetat med tusentals individer, par och grupper i min klinik, det är att förståelsen för hur vår hjärna fungerar, speciellt när vi kopplar det till vårt medvetande och till våra relationer kan göra en enorm skillnad. En spännande resa som leder framåt.

När vi upplever oss deprimerade så behöver vi lyssna på vår längtan bakom uppgivenheten.

Här är det smart att ta emot hjälp.

Ring och boka tid hos en duktig terapeut. Självklart kan du även ringa en doktor då vi ibland kan ta hjälp av mediciner för att hjälpa hjärnan att lugna sig lite. När hjärnan larmat om fara lite för länge så badar vi i stresshormoner mm vilket gör att vi hamnar i en negativ dans. Ibland hjälper medicinering, men framförallt hjälper bra terapi att bryta dansen.

När du sakta men säkert förstår vad som ligger bakom eller under din ledsamhet och uppgivenhet då kan du börja att ge dig själv det du behöver och så väl förtjänar.

Lycka till!

Eva Berlander