På min arbetsplats sker mobbing ganska ofta. Det är inte jag som mobbas men jag ser det och jag vet inte vad jag ska göra. Om jag hjälper dem (det är tre stycken som far illa) så är jag rädd att jag också blir utsatt.

Vad sjutton gör jag? Berätta för mig du som är så klok Eva. 

Orolig

__

Svar

Hej Orolig!

Du ser att flera på din arbetsplats mobbas och du vet inte riktigt vad du ska göra.

Det kan jag gott förstå, det är svårt. Jag kan föreställa mig att du känner dig både maktlös och ledsen när du ser det som händer runt omkring dig. Speciellt med tanke på att du inte vet vad du ska göra då du är rädd för att om du säger någonting, så kanske du själv blir illa behandlad. Gissar att det får dig att känna dig både rädd, orolig och förvirrad. Kan det stämma?

Förstår att du så gärna vill göra någonting samtidigt som du är orolig för att allt kan bli ännu värre.    

Först tänker jag att du är ansvarsfull och modig. Bara det att du skriver till mig och ställer dina frågor säger en hel del om dig och den du är.

Ett första viktigt steg är att göra det du gör nu. Pratar om det. Att våga benämna det du ser är viktigt. Kanske ska du våga att gå till en högre chef och berätta det du ser? Kanske kan du prata med andra kollegor som inte är utsatta så att ni är fler som tillsammans går till chefen och pratar. Då blir du inte så ensam i det här svåra. Om du inte litar på din närmaste chef så kanske du ska gå vidare till en högre instans? 

Du ska veta att mobbing och stora konflikter är vanligt på företag. Vilket i sig själv är svårt. Problemet ligger heller inte enbart på din avdelning där mobbingen sker, utan det säger tyvärr en hel del om hela företaget och dess förmåga att lösa konflikter. Därför är det extra viktigt att våga prata om det. När du och ni vågar sätta ord på det som sker så gör ni det synligt. När det är synligt kan man lära sig att möta det och förändra det till det bättre.

Det som oftast är svårt med mobbing är att det sker i skymundan. När en eller flera vågar röra om i grytan, helst med hjälp av andra ansvariga, så finns en stor möjlighet till förändring. När vi tystar ner det och lägger det under mattan blir det oftast mycket värre. Inte enbart för dem som blir utsatta utan även för hela företaget.

Jag har många gånger hjälpt företag och organisationer att förstå mer om konflikter, utanförskap, mobbing och kommunikation. Att skapa en atmosfär på jobbet där vi är hövliga och vänliga är inte bara trevligare utan även mycket mer lönsamt för hela företaget. Företag som är bra på relationsbyggande och kommunikation är starkare, ekonomiskt mer stabila och mer resistenta. De klarar helt enkelt motgångar betydligt bättre än andra företag.

Det gör att många företag och organisationer väljer att ta vår distansutbildning: Hjärta & Hjärna för framgång på jobbet. Under utbildningens gång får de kunskap om vad forskning visar fungerar gällande konfliktlösning, kommunikation och bra samarbete. En mycket uppskattad utbildning som inte bara skapar förståelse för hur vi alla kan skapa framgångsrika företag och organisationer utan även hur vi alla kan leva våra liv på bästa möjliga sätt.   

Kunskap som berör hjärtat är helt enkelt avgörande för att förändring ska ske. 

En fin början kan vara att du själv (eller helst tillsammans med andra som du litar på) vågar prata högt om det du ser. Som jag sa tidigare, när vi gör mobbing synlig så tappar den ofta sin kraft.  Vi får hoppas på att du har bra och modiga chefer som tar tag i detta. Får du inte något gehör så kanske du ska fundera på om du ska vara kvar på den arbetsplatsen? Jag gissar att detta tär på dig och jag tänker med värme att du ska vara lite rädd om dig själv och din tid. 

Mobbing är ett stort och komplext ämne. Det är komplext för när vi inte kan prata om svåra saker så bubblar de ofta upp till ytan på ett negativt sätt. Negativa beteenden som lätt tyvärr kan leda till flera olika grader av mobbing. Vi kanske pratar skit om andra bakom deras ryggar, vi utesluter, vi kritiserar, vi hotar, vi pratar om ”vi mot dom” eller vi fryser ut och nonchalerar. Resultatet blir mycket skitsnack på jobbet och en väldigt dålig stämning.

Beteenden som gör ont och som snabbt smittar andra till försvar. Som tur är kan vi bryta den onda cirkeln och skapa förändring! 

Här tror jag att kunskap är avgörande. När vi förstår mer om hur vår hjärna fungerar speciellt kopplat till vårt medvetande och till våra relationer då sker det magiska saker. Både inom oss själva och som grupp på ett företag eller i en organisation.

Nyckeln för dig är att se skillnad på vad som är ditt ansvar och vad som är någon annans.

Parallellt med att du pratar med en chef eller flera för den delen, så kan jag varmt rekommendera dig att rikta din fokus mot dig själv och din personliga utveckling genom att köpa vår mest sålda distansutbildning: Att leva istället för att överleva – interpersonell neurobiologi, den stora bilden. En mycket uppskattad utbildning där du tänder din hjärna för kraft, glädje och livslust. Energi som sen smittar andra runt omkring dig. Under utbildningens gång gissar jag att du får svar på dina frågor vilket i sin tur hjälper dig att ta viktiga beslut. Beslut som leder tid framåt.        

Behöver du fortsatt hjälp med din fråga hör gärna av dig till mig eller ring och boka tid med en annan duktig terapeut. Att jobba på en arbetsplats med mobbing tar energi och kraft.

Du och ni är värda bättre.