Hej Eva! Jag lyssnar på din podcast (Evas relaitonspodd) och jag tycker den är jättebra. Det är många saker som du säger och som jag känner igen. Det är t o m så att jag har valt att göra lite av de sakerna som du uppmuntrar oss till att göra och på ett vis har det hjälpt mig men jag känner fortfarande mig orolig över min egen ledsamhet. Jag orkar liksom inte fortsätta förändringen. Vad tycker du att jag ska göra?

Åsa

__

Svar

Hej Åsa!

Tack för ditt fina brev. Du känner dig ledsen och nedstämd. Du lyssnar på podden och du har lärt dig mycket men det räcker inte. Du är fortfarande ledsen.

Jag förstår. Det måste kännas så jobbigt för dig. Gissar att du känner dig lite maktlös. Speciellt när du försökt förädnra så mycket och ändå hjälper det dig inte dit du vill.

Det första jag tänker är att du behöver hurra för dig själv och din lust att vilja komma till en ny plats. Du hade inte skrivit om du inte vill ha en förändring. Det andra är att smeka dig varmt på kinden. Det är tufft att känna sig nedstämd. Det tredje är att du ska ta emot hjälp.

Hitta en bra terapeut som du kan prata med.

Det är viktigt att ha någon med oss på vår sida när vi ska förstå mer om nedstämdhet och ledsamhet. Många av mina klienter tar vår uppskattade distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonell neurobiologi, den stora bilden, parallellt med att de tar några få timmar hos mig eller annan terapeut kopplat till oss.

Just nu är det många tusen som tagit in det materialet och utbildningen är mycket uppskattad. Här kommer du se hur vanligt nedstämdhet är och vad du kan göra åt det.

Är du osäker på om du vill hoppa på en stor distansutbildning, ta vår lilla kurs: 10 steg mot nya möjligheter. Även den är mycket uppskattad.

Det finns mycket bra hjälp att få. Fortsätt sök och du ska finna.

Lycka till!

Eva Berlander