Jag känner mig ensam och vet inte hur jag ska hitta en partner eller några vänner för den delen.

__

Svar

Tack för att du kontaktar Svenska Imagoinstitutet.

Du känner dig ensam. Dels för att du inte hittar en partner att dela ditt liv med men även för att du inte hittar de vänner som du vill ha i ditt liv. Jag kan förställa mig att det måst kännas oroligt, ledsamt och kanske lite uppgivet. Stämmer det?

Ensamhet gör ont. Det gör ont föra att vi människor är rent neurobiologiskt gjorda för kontakt. Vi är gjorda för att få (och ge) varma ögon. Vi är gjorda för att ha någon som vi vet finns där för oss. Det är biologiskt att vilja tillhöra flocken.

Trots att forskning så tydligt visar att vi är gjorda för kontakt och varma ögon så är vi i vårt land mer ensamma än någonsin. Många känner det du känner.

Så först och främst behöver vi alla när vi upplever oss ensamma smeka oss lite på kinden och säga; oh, vilken frisk hjärna jag har, som ropar efter positiv kontakt! Det är helt enkelt ett friskt behov.

Det andra är att medvetet träna på att söka upp andra människor. Att säga hej till dem du möter, att stanna lite och prata på apoteket, eller i mataffären. Om du kan och vet att det finns tidigare vänner så våga att ta kontakt med dom. Nu ska du dock veta om att våga öppna upp och söka kontakt kan ibland upplevas som skrämmande då en känsla av att bli avvisad, kommer för hjärnan upplevas igen som fara.

Nu vet jag väldigt lite om dig men bara det att du skriver hit säger mig att du vill ur ensamheten på ett eller annat sätt. Här behöver du fört hurra för dig själv. I nästa skede vill jag rekommendera dig att lyssna på min podcast: Evas relationspodd (och andra bra poddar) Här kommer du att höra att du inte är ensam i din känsla. Det är så vanligt och mänskligt att känna det du känner. 

Om du är vilsen och behöver extra stöd så har vi en mängd bra distansutbildningar där du tillsammans med många andra går på en spännande upptäcktsfärd i hur vi alla kan lära oss att leva istället för att överleva.

På resan kan du ta emot hjälp av mig eller av någon annan duktig terapeut. Det finns många duktiga terapeuter i vårt avlånga land och du ska inte gå omkring och känna dig uppgivet ensam för länge.

Tack igen för ditt fina brev!

Eva Berlander