/* */

Känner mig ensam i mitt förhållande

Du har pratat om att det är viktigt att ha kontakt. Jag känner mig ensam i mitt förhållande. Vad kan jag göra? 

__

Svar

Du känner dig ensam. Det måste kännas svårt, speciellt med tanke på att du lever i ett förhållande och förutsättningarna för kontakt borde vara stor. Det är tufft att känna sig ensam i tvåsamhet. Jag kan föreställa mig att det känns både tomt och extra svårt.

Nu berättar du inte varför du känner dig ensam. Beror det på att ni inte kommunicerar utan lever mer parallellt med varandra eller beror det mer på att ni grälar mycket och därför sällan har en positiv kontakt?

Om det är så att det är tyst mellan er så skulle jag säga att ni med min metaforhjärna är två sköldpaddor. Att vara en sköldpadda i min värld betyder att när konflikter kommer upp så väljer ni båda att lägga dem lite under mattan och istället leva som om de inte finns. En vanlig strategi mellan par som inte har lärt sig att prata om svåra saker på ett sät som leder framåt. Här blir det tomt och ensamt för er båda.

Om ni istället är ett par som ständigt grälar så skapar ni mycket negativ kontakt men känslan av att vara ensam är lika stor.

Alla längtar vi efter att bli hörda, begripna och helts att få en positiv respons på våra behov. En sund längtan som ofta inte blir mött för vi vet inte hur vi ska göra.

Här kan du välja att göra flera olika saker. Börja med att hurra för dig själv och för ditt val att skriva till mig. Det gör dig mindre ensam för du väljer att ta kontakt, nu med mig. Nästa steg är att du ska börja bli än mer nyfiken på dig själv och dina egna reaktioner. Lägg fokus mot dig själv och inte din partner. Är ni tysta ihop eller ständigt bråkar så är ensamheten lika stor hos er båda två.

Här vill jag tipsa dig om att läsa min bok: Att leva istället för att överleva – medveten dialog ger kärleken en chans. När du läser den får du lite kunskap om hjärnan – medvetandet kopplat till relationer och den kunskapen kan inspirera dig att ta nya steg som leder till kontakt.

Nyckeln är att lägga din fokus mot dig själv och ta hand om dig på bästa sätt. Kanske ska du träna lite oftare och göra små saker som gör dig mindre ensam med dig själv. Att lära sig att trivas i sitt eget sällskap är nycken till välmående. Att du ger dig själv syrgas så att du orkar skicka din kraft vidare i din relation. Om det är svårt, ta emot hjälp. Kanske ska du prata med en duktig terapeut?   

På din resa med dig själv kan jag även rekommendera dig att komma ihåg att din partner säkerligen känner sig lika ensam som du gör. Sträck ut din hand. Fysisk beröring säger oftast mer än 10 000 ord. Om du kan visa din uppskattning på olika sätt så brukar det hjälpa inte bara din partner utan även dig.

Jag brukar säga att uppskattning förändrar världen. En generös handling eller ett generöst ord som vi riktar mot oss själva och även till andra hjälper oss att förstora det som fungerar och därmed skapa ett bättre klimat för oss att leva i.   

Många gånger är det svårast att ta första steget. Vill du så lyssna gärna på min podcast: Evas relaionspodd. Här kommer du höra att du inte är ensam.

Fortsätt att vara nyfiken och ge dig inte.

Eva Berlander