Eva, jag mår dåligt. Jag känner mig värdelös och ledsen och vet inte längre var jag ska vända mig.

Uppgiven

__

Svar

Hej fina uppgiven.

Du mår dåligt och är ledsen.

Fy det måste kännas så svårt. Speciellt med tanke på att du berättar en berättelse för dig själv som säger att du är värdelös, trots att jag vet att du är mycket värdefull. Det är vi alla.

Ständigt berättar vi små sagor för oss själva. Meningar som vi hör och som vi tror på. Några berättar positiva berättelser andra negativa som känns tunga att bära.

Mitt jobb är att tända mina klienters hjärnor så att de kan bli lite nyfikna på sina egna romaner som de intressant nog skriver till sig själva.

Det kan upplevas svårt. Om du tänker dig att du har brutit ditt ben. Var går din uppmärksamhet då? Jo till benet. Hur mycket tror du att du kommer att ta in av livet runt omkring dig när benet är av och smärtan är för stor? Inte mycket.

Samma gäller för emotionell smärta. När vi har ont så går all uppmärksamhet dit och vi ”överlever” mer än lever i den stunden.

Fenomenet är biologiskt och vi är gjorda på det här sättet för att lättare överleva.

Konsten för oss alla är att ”sätta ett hjärta runt oss själva” (och andra) när det sker och istället förstå att vi inte vill illa utan det är nervsystemet som larmar om fara. Här när vi smeker oss själva på kinden och känner lite medkänsla så kan vi bit för bit lära oss att titta förbi smärtan.

Vi kan med stapplande steg börja förstå vårt ”ont” och aktivt hjälpa oss själva. Ofta behöver vi stöd på vägen.

Mitt tips är att du ska se till att du får hjälp av en kunnig terapeut. Är det för svårt eller för dyrt, så ska du veta att det finns en mängd av bra böcker, kurser och podcasts som du kan ta till dig av – helt gratis. (Både mitt och andras material).

Kom ihåg att du inte är ensam. Alla berättar vi ibland destruktiva berättelser för oss själva. Romaner som vi med lite inspiration och hjälp kan skriva om. Så intressant!

Sanningen är att vi alla är värdefulla dvs fulla av värde. Konsten är att lära oss att se det.

Eva Berlander