Hej Eva! Min partner har varit otrogen. Det gör fruktansvärt ont. Tycker du att jag ska förlåta eller gå vidare? 

Anonym

__

Hej Anonym

Din partner har varit otrogen. Jag kan verkligen förstå att det gör ont i dig. Nu brottas du med frågan om du ska lämna relationen eller om du kan förlåta.

Jag tror inte det finns något rätt svar på den frågan. Vi ska komma ihåg att över 50 % av alla äktenskap har någon form av otrohet med sig. Det är många som väljer att vända sin energi och uppmärksamhet mot andra. Otrohet är även ett stort begrepp. Ibland är otrohet en sexuell förbindelse med någon annan. Ibland en kärleksaffär där förälskelse är inblandat. Ibland sex via internet eller möten som egentligen inte innehåller känslor utan enbart sexuella handlingar. Ibland kan otrohet upplevas när någon porrsurfar och är helt uppslukad av andra via datorn. Ibland kan t o m otrohet upplevas när någon pratar intimt med någon annan än partnern. Otrohet har många ansikten.

Oftast förknippas otrohet med svek. Det är sveket och lögnerna som leder till brist på tillit som är den svåraste att hantera och komma igenom. Jag gissar att du har tappat din tillit till din partner och det gör att det kan vara svårt att förlåta? Stämmer det?

Par som kommer till mig och som har otrohet med sig lär sig att prata om svåra saker. Oftast leder det till förståelse och en ny intimitet mellan dem båda. Tillit tar tid att bygga upp igen.

Ibland slutar deras resa med en separation. Oftast slutar våra möten med en ny början för paret. Otroheten fick dem att ta sig själva och sin relation på allvar.

Hos mig tar de flesta individer och par min distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonell neurobiologi, den stora bilden. På resan lär de sig att gå från problem till nya möjligheter – oavsett om de ska fortsätta tillsammans eller inte. Många väljer även att som individer ta egna timmar för att lättare komma till en ny plats.  Kanske utbildningen kan hjälpa dig att hitta svaret på din fråga?

Jag gissar att när du kommer till förlåtelse – oavsett om du väljer att stanna eller inte, så kommer det kännas mycket lättare för dig.

Lycka till!

Eva Berlander