Hej Eva! Ja lyssnar ofta på din podcast och tycker den ger mig mycket. Tack! Nu har min partner och jag bestämt oss för att separera.  Vad tycker du är viktigt for oss att tänka på gällande våra barn? 

__

Svar

Tack för din fina feedback gällande min podcast.

De flesta barn vill att deras föräldrar ska hålla ihop. Det gör livet lättare för dem då de älskar er båda. Vi ska dock komma ihåg att det viktigaste för barn det är att föräldrarna mår bra och att de pratar väl om den andre partnern.

Barn har ju halva sin mamma och halva sin pappa i sig. Och när föräldrar pratar illa om den andre partnern är de största förlorarna barnen.

Om du har problem med ditt ex så se till att du pratar med en annan vuxen. Ibland kan en terapeut vara en lämplig samtalspartner allt för att barnen ska slippa hamna emellan.

Prata öppet och berätta att ni ska separera. Lyssna på barnens tankar, känslor och eventuella frågor. Lyssna helst utan att fixa.

Det kan betyda att du som förälder måste tåla barnens ilska, sorg eller uppgivenhet utan att tro att du kan ta bort deras smärta eller oro.

Det gör oftast ont att separera. Kanske är du och din partner överens om att gå skilda vägar? Kanske är det en av er som lämnar och den andre befinner sig just nu i stor sorg och förtvivlan? Oavsett så kommer era barn känna det ni känner.

När ni båda kan ta ansvar för era egna känslor så kommer barnen även att klara av detta. Ibland gör det ont att leva men det är också det som gör livet levande. Det kommer att finnas på ert emotionella CV och i längden göra er starkare.

Berätta för barnen vad som kommer att ske och hjälp dom att känna att de kan vara med och påverka de olika steg som ni står inför. Det kan vara hur deras nya rum ska se ut. Det kan vara färgval eller det kan vara andra små saker som hjälper dem att få känslan av att kunna påverka i en situation som annars triggar känslan av maktlöshet. (Beroende på deras ålder)   

Var öppna, vänliga, tydliga och ärliga. Barn är kokare än vad vi kan tro.

Det kommer hjälpa dem att lugna sig och att med tiden se fördelarna med att deras mamma och pappa väljer att leva var och en för sig. Barn behöver glada och trygga föräldrar.

Många par som kommer till oss och som redan har bestämt sig för att separera gör det vi kallar för en farvälprocess.

En dialog där ni med min hjälp, säger farväl till allt möjligt som varit bra mellan er och som nu aldrig mer kommer att ske mellan er som par. Ni säger även farväl till många av de svåra sakerna som har hänt mellan er tidigare men som nu inte längre kommer att finnas då ni väljer att göra slut. Slutligen säger ni farväl till de drömmar och den vision som ni hade för er relation för länge sedan. Ett farväl som differentierar er parrelation från er föräldrarelation.   En smärtsam men mycket berörande och läkande dialog som hjälper er att göra ett respektfullt avslut. Ett avslut som hjälper er att vara de bästa föräldrarna till era barn.

Vid varje dörr som stängs, öppnas en annan.

När era barn känner att ni kan möta det som är och gå vidare så kommer även de att göra detsamma. 

Sist men inte minst, hurra för dig själv. Att du tar dig tid att skriva till mig och ställa din fråga det säger en hel del om dig och det vuxna ansvar som du väljer att ta både för dig själv och för dina barn. Behöver du eller din expartner hjälp så finns vi här.

Eva Berlander