Jag har ofta varit otrogen. Nu i min senaste relation var det min fru som valde att hitta en annan. Plötsligt vet jag hur det känns att stå utanför. Jag är rädd för att upprepa misstagen och vill lära mig att göra nytt. Jag har tidigare hört dig föreläsa och vill veta mer.

__

Svar

Hej fina man.

Så fint du ser dig själv utifrån. Du ser hur du tidigare valt att vara otrogen och nu hur rädd du blivit när din fru valt att göra detsamma mot dig.

Jag förstår att det känns tufft. Det är vårt att stå utanför som du så kokt säger. Nu har du hört mig föreläsa i ämnet och du hoppas att jag kan hjälpa dig på vägen. Det kan jag.

Först vill jag berömma dig för att du skriver till mig. Det säger en del om ansvaret som du tar för dig själv. En annan sak som jag också vill uppmärksamma det är just att du ser dig själv, ditt beteendemönster, dina tankar och känslor lite utifrån. Detta tror jag är en av de första och viktigaste steg som vi alla kan välja att ta.

Vi är inte våra tankar och känslor – vi har dem. Tankar och känslor som leder till beteenden som formar våra liv.

Otrohet gör ont, speciellt för den som blir utsatt för den andres svek. Nu tror jag också att vi ska se vad otrohet är. När du valde att vara med någon annan så valde du att leva i lögn. Att leva dubbelt på olika sätt och som jag ser det, inte stå upp för dig själv.

Så vi sviker inte bara vår partner utan vi sviker även oss själva när vi väljer att vara otrogna. I min värld, gäller det att ta sig själv så mycket på allvar att vi kan leva våra liv autentiskt, öppet, tydligt och sant. Eller vad tänker du?

Att du nu har lust att förstå dig själv lite mer är positivt. Jag gissar att du längtar efter att vara sann, inte bara mot andra utan också mot dig själv.

Mitt tips är att om du vill ha min hjälp, så ska du direkt börja med min uppskattade distansutbildning Att leva istället för att överleva – interpersonell neurobiologi, den stora bilden.

En utbildning som du gör i din egen takt på distans. Många tusen människor har redan tagit in denna kunskap så du kommer inte att känna dig ensam. Under utbildningens gång kan du kommentera under filmerna. Jag svarar dig och du visar bara ditt förnamn. Här kan du även läsa andras kommentarer, vilket brukar vara mycket uppskattat. Alla sitter vi i samma båt.

Tillsammans går vi på en spännande resa i hur det är att vara mänsklig. Vi lägger fokus på kärlek, konflikter och framförallt kommunikation.

Här kommer du med hjälp av distansutbildningen, en bok och en manual förstå mer om dig själv. En form av romans som du har med dig själv och som leder till utveckling och välmående. Självklart kan du ta egna timmar med mig live, parallellt med utbildningen om du vill.

Min önskan är att vi alla ska lära oss att smeka oss själva (och varandra) lite på kinden och därmed ta bort skuld och skam så att vi lättare kan ta ansvar. Ett ansvar som jag hör att du redan påbörjat – oavsett om du väljer att ta emot min hjälp eller någon annans hjälp på vägen.

Bra jobbat!

Eva Berlander