Frågorna är många och behovet av stöd är stort
Det gör ont
- ”Kan du hjälpa mig och min partner att kommunicera?
- Min psykolog har rekommenderat oss att kontakta dig. Hur lång väntetid har du?”
- ”Vi behöver träffa Eva Berlander snarast! Vi uppskattar hennes podcast och vill verkligen prova att gå över bron till varandra. När kan vi få en livetid?”
- ”När kan vi vara med på din liveworkshop för par? ”
- ”Vi önskar komma ikontakt med Eva Berlander. Vi behöver få hjälp med medarbetarsamtal och tror att Eva kan vara den vi söker.”
- ”Min kompis har varit hos dig i terapi tidigare och nu behöver jag hjälp. Jag har stora problem med min 16 åriga son och hoppas innerligt att du kan hjälpa oss.”
- ”Under flera år har jag lyssnat på din podcast, och jag har lärt mig mycket om mig själv och mina nära relationer. Nu behöver jag fördjupa min kunskap. Hur fort kan jag få en tid hos dig Eva?”
- ”Vi är ett par som varit tillsammans i över 24 år. Nu står vi inför en livskris och behöver din hjälp. Vi ser med förtvivlan att du inte längre håller dina workshops för par. (Våra närmaste vänner gick den för några år sedan och det har förändrat hela deras relation😃) Hur gör vi om vi vill lära oss att kommunicera med din hjälp?”
- ”Jag blir galen på en av mina medarbetare! Fattar att jag inte kan förändra henne, men om jag inte får hjälp, så måste jag säga upp mig! Kan du hjälpa mig?
- ”Min självkänsla ligger i botten. Ingen relation fungerar och jag behöver desperat hjälp. I omgångar har jag träffat olika psykologer men det enda som händer är att jag sitter och pratar och berättar om mitt, och de säger ingenting. Nu lyssnar jag på din podcast och tänker att ditt sätt att jobba skulle passa mig bättre. Har du lång väntetid?”
- ”Jag är trött på att vara singel. Efter att ha sett din kurs: 10 steg, känner jag att jag behöver hjälp att öppna upp och vara mottaglig. Kan du hjälpa mig vidare?”
- ”Varje morgon vaknar jag med ångest. En oro som aldrig verkar gå över. Jag är rädd för att jag aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv. Några vänner tipsade mig om din podd. (Du har en lugnande röst) Tror du att du kan hjälpa mig? Om du inte har någon tid vet du vem jag ska kontakta? Jag bor i Stockholm.”
- ”Min fru och jag har aldrig sex. Vi har varit hos flera parterapeuter men det leder bara till gräl och ytterligare distans. Kan du hjälpa oss eller tror du att bristen på närhet betyder att vi borde skiljas?”
- ”Min kollega tipsade mig om dig. Kan du hjälpa oss med personalfrågor? Vi har en mängd konflikter på arbetsplatsen. Vi har provat det mesta, utan framgång. Tack på förhand.”
- ”Vår dotter är 26 år och mår väldigt dåligt. Jag är livrädd för vad som kan hända, om hon inte får rätt hjälp.”
- ”Kan Eva Berlander hjälpa mig och min fru att skiljas som vänner?”
Alla mynt har två sidor
Å ena sidan är det berörande att så många människor väljer att be om hjälp när lidandet har tagit över. Å andra sidan är det förtvivlat smärtsamt att se hur världen och dess innevånare har ont.
- Det gör ont att fastna i konflikter.
- Det gör ont att vistas i en miljö av kritik, suckar och elaka ord.
- Det gör ont att känna sig ensam.
- Det gör ont att bada i självkritik och maktlöshet.
- Det gör ont att bli lämnad.
- Det gör ont att inte bli hörd och begripen.
- Det gör ont att aldrig känna sig bra nog.
- Det gör ont att må dåligt.
- Det gör ont att känna sig maktlös.
Ja, det gör ont….
Ändå är känslan av (fysisk och emotionell) smärta en del av att vara levande. De flesta av oss vet hur det känns att ibland ha tandvärk, huvudvärk eller ont i ryggen. Många av oss vet också hur det känns att uppleva sig utanför, inte bra nog eller kritiserade. Det hör liksom till livet samtidigt som det är så svårt att acceptera, hantera och lugna.
Det är svårt för att smärtan kidnappar vår uppmärksamhet.
Oavsett om vi har brutit benet, fastnat i oändliga konflikter eller blivit lämnade av en älskad partner (eller fått kritik av en medarbetare eller en kund) kommer hjärnan lägga all sin fokus mot just det negativa som inträffat. Vi ser det i det lilla, och vi ser det i det stora. Just nu översköljs vi av rädslor och oro gällande kriget i Europa.
Å ena sidan är det ett av naturens under. Smärta (fysisk eller emotionell) kan vara farlig och ska därför uppmärksammas snabbt och effektivt. Å andra sidan, kan det bli väldigt tokigt, då det som hjärnan tolkar som farligt och smärtsamt, inte alls behöver vara så svårt som vi får för oss att det är. Vi fastnar i det som jag kallar för ”pricken av problem.” Här blir det mesta destruktivt.
Vi är våra relationer
När det gör ont vill vi ofta att NÅGON ANNAN ska hjälpa oss att må bra.
Å ena sidan är den känslan helt logisk då vi är våra relationer. Vi behöver någon att knyta an till och det är underbart skönt att veta att någon annan finns där för oss – speciellt när livet känns tufft att leva.
Om du kommer hit och träffar mig som terapeut, vet jag att jag med största sannolikhet kommer att kunna hjälpa dig att lugna och reglera ditt galopperande nervsystem. Om ni kommer hit som par är jag övertygad om att jag kommer att kunna hjälpa er att höra varandra och mötas i kontakt – detta oavsett om ni kommer att fortsätta er resa tillsammans eller inte.
Å andra sidan händer inte långvarig utvecklingen i min klinik. Förändring sker framförallt utanför institutet och där livet händer.
Därför har jag valt att göra webbutbildningar som du kan titta och lyssna på direkt i din vardag. På det sättet är jag inte bara med dig via livemöten (här på kliniken, zoommöten eller på telefonen), utan jag är även med dig som en positiv trigger i din vardag (privat och på jobbet).
Kunskap är en sak, kompetens någonting helt annat. När du tar in forskning via våra webb-utbildningar samtidigt som du aktivt tränar på dess innehåll – nu direkt i dina relationer, händer det magiska saker. Nyckeln är att betrakta smärtan och det som gör ”ont” lite utifrån. Det är mitt jobb och det är jag expert på att hjälpa dig med, både live och online. Ditt jobb är att välja att lägga din fokus mot den du kan förändra – dig själv. Ditt jobb är också att parallellt med eventuella livemöten med mig, gå igenom film efter film via nätet. På resan får du forsknings baserad kunskap, övningar och nya verktyg. Redskap som hjälper dig att komma dit du vill.
I våra webbutbildningar inspirerar vi dig att helt enkelt att HJÄLPA DIG SJÄLV!
Frågorna är många och behovet är stort. Alla som skriver eller ringer hit får samma svar; Gå en online-utbildning. Tusentals individer och par gör det redan. Du kommer att bli förvånad över resultatet. 😃
Kom ihåg att alla mynt har två sidor:
- Akilleshälen är smärtan.
- Gåvan är smärtan – för utan den så väljer vi sällan att utvecklas!
Varmt välkommen på en modig, medveten och spännande resa!
Eva Berlander
P.S. Om jag (mot förmodan) väljer att hålla fler workshops för par, gå den!!