Det gör ont att bli lämnad!

Hej Eva!
Min man vill lämna mig! Det gör så jävla ont att jag knappt kan andas.
Hjälp mig!

/ Kristina


Det här är ett av många brev som landat i min mailbox. Att bli lämnad av någon som vi älskar gör ont. Det gör ont för att vi som däggdjur är menade för kontakt och att bli utesluten ur flocken (äktenskapet) kommer för hjärnan att upplevas som fara.

Det gör ont för att den vi älskar, inte älskar tillbaka.

Det gör ont för att hjärnan läser av nästa sekvens baserat på tidigare sekvenser och alla gånger som vi kan ha känt oss lämnade dyker nu upp i vårat associationsnätverk av implicita minnen.

Hjärnan och nervsystemet gör det bästa den kan för att hjälpa oss att inte återuppleva det hemska igen. Smart men ibland oerhört smärtsamt.
Här kanske vi klänger oss fast i ett desperat försök att få tillbaka vår vän och fokuserar all vår energi på den förlorade partnern. Vi kommer ihåg alla ljusa stunder och ser honom/henne i ljuset av glamour. Vi försöker verkligen förstå och hitta orsaken till varför det blivit så här. Gör det riktigt ont, kanske vi t o m kollapsar och tappar lusten till att leva.

Orsaken är biologisk för vi står på en plattform av rädsla och fara.

Här behöver vi sätta ett hjärta runt oss själva och den naturliga reflexen att uppleva att vi ”går sönder” och tappar fotfästet. Sen behöver vi hitta ett sätt att trösta och att tåla den rädda delen av oss som i panik ramlat ihop.
Nästa steg är att verklighetstesta det som känns och det som sker.

Står vi på en plattform av rädd så skakar världen. Här försvinner vi och ber om smulorna. Intressant nog, desto räddare vi blir desto mer skjuter vi ifrån oss den vi älskar.

Står vi på en plattform av trygg så vet vi att vi har värde oavsett om den vi älskar lämnar. Vi säger JA till sorgen av förlust och vi läker. Intressant nog smittar även detta. Här vill vi vara med någon som vill vara med oss, vilket är attraktivt både för oss själva och för andra.

Konsten är att sträcka ut en hand, ta emot hjälp för att bit för bit lugna en rädd kropp. Sakta men säkert går vi från rädd till trygg. En resa som jag har sett så många gånger med fantastiska resultat.

Det gör ont att bli lämnad.
Eva Berlander

P.S. Nedan får du se en fin film i ämnet. Kom ihåg att prenumerera på min podd och min Youtubekanal. Här får du viktig kunskap som kan hjälpa dig att leva ditt liv fullt ut. Har du bestämt dig för att ha en romans med dig själv? Beställ vår distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonal neurobiologi, den stora bilden.